Wikipedia:Projekti/Arhiva 2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine[uredi izvor]

Započinjem projekat o Nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Poprilično je obiman, ali mislim da je jako koristan i neophodan za bs.wiki. Sve detalje oko nacionalnih spomenika možete naći na stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Također kao neku osnovu projekta trebali bi napraviti članak Nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine, za dogovore i raspravu. Ja sam trenutno usmjeren na nacionalne spomenike BiH u Sarajevu, ali tu sam naravno i za sve ostale :). Projekat je otvoren od danas pa dok se sve ne završi. --Smooth O 11:28, 23 mart 2009 (CET)

Korisnici koji rade na projektu:

Poslići[uredi izvor]

Za svaki članak što počnem da radim, desetak novih prozora moram da otvorim za dodatne posliće, itd. U ovim je često nešto što ručno sam trebam riješiti, ali naletim po nekad i na konzistentne greške koje se nalaze na više članaka (primjer: [1]). Kada je riječ o velikom broju članaka gdje se u svakom nalazi lahko ispravljiva greška, onda je dosta lakše ovaj posao prepustiti botu.

Izrađujem po malo neke stvari oko bota, pa bi htjeo znati da li neko zna za (relativno jednostavne) poslove (greške ili potrebne ispravke) koje bi se masovno mogle uraditi preko više članaka, šablona ili kategorija. Na svojoj korisničkoj stranici već držim listu na kojoj sam zabilježio poslove koje bi bot mogo odraditi.

Unesite ovdje sve što mislite da spada u ovaj naveden opis, pa možemo zajedno vidjeti šta je moguće od ovog da se stvarno i izvede. Najvjerovatnije ću prvo samo zapisati sve slučajeve, pa ću se potruditi što više od ovoga da odradim, kada stignem. Sa ovim se nadam da ću svima (a i sebi) dosta vremena uštediti a i ujednom kvalitet članaka poboljšati.

Da vas čujem. :) -- Edin(r) 12:25, 17 februar 2012 (CET)

Rođeni i Umrli[uredi izvor]

Bilo bi fantastično odraditi ovaj posao sa botom, o kojem smo i glasali ovdje: [2]. Ja sam počeo da analiziram čitav zadatak (pogledaj ovdje), čak sam i bota registrirao kao posebnog korisnika i počeo učiti sve o botovima, ali... vrijeme koje mogu odvojiti za Wikipediju je nedovoljno za primjetan napredak, tako da si ti došao kao poručen :) Kad bi ovo uspjeli odratiti sa tvojim botom, to bi bilo mega-ekstra-super odlično :). Pogledaj, pa reci šta misliš o tom zadatku za bota (ostali korisnici su više nego dobrodošli da se i sami uključe). --TwoNex 12:48, 17 februar 2012 (CET)

Obavezno te dvije kategorije Rođeni yyyy. i Umrli yyyy., s tim da je bitno da se tačka opet ne zaboravi. Takođe istovremeno treba promijeniti kod u Šablon:Infokutija biografija. Toni (razgovor) 14:19, 17 februar 2012 (CET)

Drago mi je da čujem da mogu biti od pomoći! I koja slučajnost da je već o tome pokrenuta tema (koju sam očigledno propustio). Pogledao sam misiju i uopšte ne zvuči nemoguća. :) Samo da ponovim još jednom sve informacije što sam do sad pokupio iz vaših istraživanja i diskusija pa da vidimo da li mi je sve sasvim jasno. Po Twonexovim spiskom dobijamo konkretno sljedeće promjene:

Bitno je sad dobro razmisliti o redoslijedu ovih promjena gdje ću prvo citirati Tonija (ovo se nakon svega treba još jednom provjeriti):

"Kako su u Infokutiji biografija već ugrađene Kategorije ...rođenje i ...smrti, trebalo bi prvo nju promijeniti, te bi se time svi članci automatski promijenili. Drugi dio su članci gdje su manuelo dodane jedna ili dvije od ovih kategorije, a treći je problem preimenovanje Kategorija Rođenja po godinama i Smrti po godinama, kojih ima oko 4200 (one iz praistorije su takođe tu, ali mislim da ih treba pobrisati). Tako da manuelno mijenjanje nema smisla. Ako neko zna nekoga (bot) to bi se moglo uraditi. Toni 07:36, 7 decembar 2011 (CET)"
Sada da nastavim dalje o redoslijedu. Kolko vidim, i ako se ne varam, dosta se već može uraditi. Pod navedenim brojevima 4, 5 i 6 mi sva tri liče nezavisni gdje pogotovo 4. i 6. nemaju uticaja na druge. Od 4. ću zabilježiti listu članaka pa da imamo za buduću referencu. Kod 2. mi također posao liči nezavisan od drugih - uradio to sad i premjestio kategoriju ili obrnuto dovodi do istog rezultata. Jedino gdje je redoslijed potreban, što je i logično, je da se prvo uradi 3. i zatim 1. -- Edin(r) 21:47, 17 februar 2012 (CET)

Sa moje strane još nešto uvezi bota da dodam. Kada se premjeste kategorije onda stare treba izbrisati. Moguće je isto uraditi move opciju, ali za ovo da bi bilo moguće, botu bi trebalo dodjeliti ovo pravo. Ako je moguće bilo bi ipak bolje ako se ove stare kategorije nekako lahko sa adminskim alatom mogu izbrisati. Ovo bi trebalo znači još razmotriti.

Toliko od mene. Ako dobijemo konzensus oko ovoga, onda bi možda već večeras mogao početi sa navedenim poslom. :) -- Edin(r) 18:16, 17 februar 2012 (CET)
PS: Nastavit ću dalje o redoslijedu ovih izmjena kasnije. -- Edin(r) 18:30, 17 februar 2012 (CET)

Kad prebacis i kad budes gotov, mozes mi reci pa cu zamoliti Hoo da botom pobrise ostalo jer njegov bot ima adminski status a i brze ide nego rucno brisanje 4000 clanaka. Sto se tice nejednakog broja, postoje clanci u kojima je godina rodjenja ili smrti nepoznata. --SomeoneBehindYou talk 18:23, 17 februar 2012 (CET)
Onda je to za brisanje sređeno. A za nejednak broj: pa možemo imati i kategorije bez članaka (kao što ih i trenutno ima) i sa tim postići jednak broj kategorija u jednom i drugom? -- Edin(r) 18:30, 17 februar 2012 (CET)
Sacekaj malo sa tim dok ne vidim s njim kako da clanke oznacimo sa tvojim botom da on ne bi brisao i druge :D (mozda da dodas neku rijec unutar clanka na koju se moze orijentisati) Normalno bi se kategorije trebale samo praviti kad postoji nekoliko clanaka za njih, inace nemaju smisla. --SomeoneBehindYou talk 18:42, 17 februar 2012 (CET)
Mozes li pri preusmjerenju pored preusmjeri postaviti i sablon {{delete}}? --SomeoneBehindYou talk 19:16, 17 februar 2012 (CET)
Pa mogu i ja te kategorije pobrisati bez problema. Samo mi trebaju botu (barem privremeno) prava za premještavanje ili brisanje, ali do administracije je da ovo odluči. Inače je moguće označiti te članke kako god želiš, ma da nije potrebno pošto je jednostavnije koristiti kategorije Kategorija:Smrti_po_godinama i Kategorija:Rođenja_po_godinama. Šta se tiče praznih kategorija sve zavisi kakvo imaš gledište prema tome. Meni je lično svejedno; samo gledam da se konzekventno uradi. Pošto je broj jednog i drugog skoro jednak ličilo mi je logično da se i te kategorije dodaju. U drugom slučaju (po tvom mišljenju) bi se trebao veliki broj ovih praznih kategorija pobrisati. -- Edin(r) 20:02, 17 februar 2012 (CET)
Premjestiti mozes botom (ako ne onda ga pustis da radi pod tvojim racunom u ovom slucaju. Brisati mogu admini, a posto Hoo bot ima prava admina, moze to automatski uraditi tako da ne treba jos jedan bot sa adminskim pravima. Znaci kada premijestas, osim #Prmejesti[[]] ostavljas jos delete. --SomeoneBehindYou talk 20:18, 17 februar 2012 (CET)
Misliš #Preusmjeri [[]]? -- Edin(r) 01:05, 19 februar 2012 (CET)

Počet ću već sa tačkom 6. Ovdje ispod ću održavati status svake tačke. -- Edin(r) 22:05, 17 februar 2012 (CET)

Edine, BRAVO! Nemam adekvatne riječi kako da ti se zahvalim! Imam samo jedno pitanje: kada se npr. prebace sve ove silne kategorije, kako će se ažurirati bs linkovi na svim ostalim wikijima? Svi ti bs interlanguage linkovi će postati pogrešni i crveni. Hoće li to drugi botovi ispraviti? --TwoNex 23:32, 17 februar 2012 (CET)
Np Twonex. Stvarno mi je drago da sam od neke pomoći. :) A ovo ti je vrlo dobro pitanje! Ovo sam totalno zaboravio. Očekivam da će neki aktivni bot primjetiti ove izmjene i početi da ažurira interwiki linkove. Moguće je da ovo i zavisi od načina kako se ove izmjene izvrše. Ako na primjer direktno preimenujem članak onda je moguće da bot i preimenuje direktno interwiki linkove. U drugim slučajevima mogu zamisliti da bi došlo do pobune kada na jednom momentu imaju dva članka koji referiraju na isti interwiki link. U zadnjem slučaju, ako se ovo ne ažurira sa strane nekog eksternog bota onda nije baš toliki problem. Može se i to uraditi. Zabilježit ću ovo u spisku gore. Ako neko zna šta je najbolje uraditi ovdje, neka se javi pa da razmotrimo to prije nego što počnem premještavanje članaka. -- Edin(r) 00:08, 18 februar 2012 (CET)
Kada budes premjestao, interwiki linkovi na strane jezike ostaju tako da ce interwiki botovi automatski azurirati, imamo ih dvadesetak ovdje. --SomeoneBehindYou talk 05:40, 18 februar 2012 (CET)
Odlično. Onda imamo još jednu brigu manje. :) -- Edin(r) 07:13, 18 februar 2012 (CET)

Ipak je ispalo više caka nego što sam očekivao. Ima na primjer slučajeva gdje je i biografska infokutija i direktno kategorisanje unešeno, tako da se direktno kategorisanje u ovom slučaju treba izbrisati. Zaboravili smo isto i p. n. e. verzije (barem ja jesam), što sam do sad djelimično uradio. Radim trenutno na više stvari istovremeno tako da bi zamolio svakog da se sudrži sa promjenama na bilo kojim navedenim tačkama. Večeras/noćas ću nastaviti sa ostalim ispravkama i daljim premještavanjem. Poslije ovog svega treba sve jednom prekontrolisati i vidjeti da se nije šta promašilo. -- Edin(r) 14:07, 19 februar 2012 (CET)

Samo da zabilježim ovdje trenutno stanje. Koliko sam našao na par mjesta, nije moguće kategorije premjestiti (tačka 1) na normalan način kao što je slučaj kod ostalih stranica: [3]. Zbog ovog nije moguće historiju premjestiti. Čekam zato odobrenje zajednice (ili neko drugo rješenje) prije nego što počnem masovno preimenovanje. -- Edin(r) 23:21, 20 februar 2012 (CET)

Sad viđe slučajno još nekoliko drugih slučajeva: Kategorija:1864_radovi i Kategorija:1860te_radovi. Vjerovatno ima još više ovakvih sličnih slučajeva. Šta da se radi sa ovim? -- Edin(r) 11:06, 22 februar 2012 (CET)

Ima njih još desetak, ali nisam ja htio da ti sve odjednom natovarim na leđa, kao npr: Kategorija:Nogometni klubovi osnovani yyyy. Ali da prvo završimo ovo sa rođeni/umrli.--Toni (razgovor) 11:10, 22 februar 2012 (CET)
Postavi slobodno sve slučajeve što misliš da bi se trebali prevesti. Ako ja ne stignem, onda će valjda neko drugi preuzeti. :) -- Edin(r) 13:39, 22 februar 2012 (CET)

Šta raditi sa slučajem Muhammed gdje je godina rođena navedena kao 570/571? -- Edin(r) 23:05, 22 februar 2012 (CET)

Trebalo bi isto ostale infokutije podesiti tako da se kategorizacija ipak izvrši. Pored toga, ima isto dosta slučajeva prepraviti kao što je Dino Merlin gdje je rođenje u šablonu "12. septembar 1962, Sarajevo". Sada tu nije direktan problem, ali ako se kategorizacija bude uvela onda se za unos zahtjeva cijeli broj. -- Edin(r) 23:18, 22 februar 2012 (CET)

Trenutno stanje posla[uredi izvor]

Sve promjene što odradim botom možete pratiti ovdje. U sljedećem spisku ću obilježavati status svake navedene tačke:

Vidjeo sam. Radim na tome. -- Edin(r) 13:49, 19 februar 2012 (CET)
Ispravljeno. -- Edin(r) 00:41, 20 februar 2012 (CET)
 • 3. Ostaviti  Urađeno.
 • 4. Ostaviti  Urađeno.
  • Svi članci u kojima je kategorisanje direktno urađeno.
  • Spisak svih ovih članaka. Među ovim su samo članci sa direktnim kategorisanjem ali bez biografske infokutije.
 • 5. Ostaviti  Urađeno.
  • Ispravio sam Šablon:Infokutija biografija, na Kategorija:Rođeni yyyy. i Kategorija:Umrli yyyy. --Toni (razgovor) 13:09, 19 februar 2012 (CET)
Dobro je da si vidjeo. Treba se ovo sve provjeriti kad se završi. Ima dosta caka na koje treba paziti. -- Edin(r) 13:45, 19 februar 2012 (CET)
 • Ostaviti  Izbrisati sve stare kategorije (potreban admin status). Napravio sam spisak. -- Edin(r) 17:29, 25 februar 2012 (CET)
  • User:Hoo man mi je rekao da ce preko toga preci botom (ide brze), ali mu treba potvrda da to smije od nekog admina. Dosta je da mu se postavi informacija ovdje na stranici za razgovor sa linkom na spisak, a ja cu mu javiti na IRC.
   • Radije bih sam završio ovaj spisak (kasnije). Hoću neke dodatne kontrole da izvršim a i da spremim skriptu za ostale kategorije koje se trebaju isto tako premjestiti, a stare pobrisati. -- Edin(r) 20:56, 10 mart 2012 (CET)
    • Ok. Al ne smijes botom onda pod svojim nikom i trebace ti i za bota adminski status. --WizardOfOz talk 21:00, 10 mart 2012 (CET)

Yes check.svg Urađeno


Preimenovanje imena[uredi izvor]

Svi članci iz kategorije Kategorija:Imena bi se trebali izjednačiti u smislu da svaki nosi kategorizaciju "(ime)" u imenu. Znači za one koji to nemaju preimonvati ih sa Xxxx na Xxxx (ime). -- Edin(r) 12:57, 21 februar 2012 (CET)

Ostaviti  Urađeno. -- Edin(r) 12:31, 25 februar 2012 (CET)

Samo bi još predložio da se Alija (žensko_ime) spoji sa člankom Alija (muško ime). Ovo zatim premjestiti na članak Alija (ime). -- Edin(r) 14:51, 25 februar 2012 (CET)


Yes check.svg Urađeno

Greške u izvornom kôdu u šablonima/člancima[uredi izvor]

Imaju članci i šabloni u kojima kôd nije ispravan i zbog čega wiki izbacuje greške. Na primjer u ovom članku je se pokazivala greška

Greška izraza: Neočekivani broj.

Sve ove članke i šablone bi trebalo označiti posebnim šablonom (Šablon:Greške). Spisak stranica se nalazi u kategoriji Stranice sa greškama. -- Edin(r) 12:57, 21 februar 2012 (CET)

Ostaviti  Svi članci i šabloni prekontrolisani. -- Edin(r) 20:19, 23 februar 2012 (CET)

Našao sam slučajno nešto slično postojeće: Kategorija:Članci kojima nisu ispravni zaštitni šabloni. Zna li neko šta su zaštitni šabloni i da li je ova kategorija još potrebna? U ovoj kategoriji ima i ispravnih i neispravnih šablona. Neispravni će se tak inak kategorizirati u novu kategoriju Sve stranice sa greškama. -- Edin(r) 00:17, 24 februar 2012 (CET) Infokutija naselje/Srbija ima grešaka ali je zaključana pa nisam u mogućnosti da dodam šablon Greške. Može li neko od administracije ovo da uradi? -- Edin(r) 10:45, 24 februar 2012 (CET) Yes check.svg Urađeno

Kako imamo nove Infokutije Šablon:Geokutija naselje u ..., koje primjenjujemo za skoro sve države, mislim da ovu treba promijeniti i koristiti novu. Vjerovatno je treba dotjerati ali to nam uvijek napravi naš DzWiki.--Toni (razgovor) 17:02, 24 februar 2012 (CET)
Znam za te nove infokutije i već sam negdje zabilježio ovo da ispravim svuda. Ali dok se to ne uradi, trebalo bi ipak sve označiti gdje su pronađene greške tako da imamo kompletan spisak svih ovih članaka. -- Edin(r) 00:26, 25 februar 2012 (CET)

Yes check.svg Urađeno

Siročad[uredi izvor]

"Siroče" označiti šablonom {{Siroče}}. U principu se svi članci sa spiska Posebno:Siročad sa ovim šablonom mogu označiti. -- Edin(r) 03:42, 23 februar 2012 (CET)

Ostaviti  Urađeno. Svi članci sad pod kategorijom Svi članci siroče -- Edin(r) 17:32, 23 februar 2012 (CET)
preimenovati u ...siročad--palapabosnia 20:49, 23 februar 2012 (CET)
Preimenovano: Kategorija:Sva siročad. -- Edin(r) 21:30, 23 februar 2012 (CET)
Hm, čvor članci ne trebaju imati ovaj šablon (i samim tim ovu kategoriju), jer idealno nijedan link ne treba postojati prema čvor člancima, nego treba voditi prema stvarnom pojmu na koji se linkuje. --TwoNex 17:29, 13 mart 2012 (CET)
U pravu si. Treba ispraviti. -- Edin(r) 13:38, 15 mart 2012 (CET)
Ispravljeno sve. -- Edin(r) 16:51, 20 maj 2012 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Kategorizacija[uredi izvor]

Sve nekategorisane članke označiti šablonom {{Kategorizacija}}. -- Edin(r) 16:19, 23 februar 2012 (CET)

Ostaviti  Urađeno. Bio samo jedan članak (Kraljevina Jugoslavija) - Posebno:StraniceBezKategorije. :) -- Edin(r) 16:24, 23 februar 2012 (CET)

Šta raditi sa šablonima koji nisu kategorisani? Da li i tu da se stavi sličan šablon da se označi da je kategorizacija potrebna? I kako za same kategorije koje nisu kategorisane? -- Edin(r) 00:08, 25 februar 2012 (CET)

Ima trenutno 47 kategorija koje nisu kategorisane (Posebno:KategorijeBezKategorije) i 2362 šablona bez kategorije (Posebno:SabloniBezKategorije). Koliko sam vidio na en-wikiju, treba sve u principu biti kategorisano. Ovdje bi mi trebala pomoć, pošto nije sve moguće izvesti sa botom. -- Edin(r) 23:07, 3 mart 2012 (CET)

Yes check.svg Urađeno


Novi korisnici[uredi izvor]

Možda je sitnica, ali mislim da bi ipak bilo korisno automatizirati stavljanje dobrodošlica novim korisnicima tako da se ne moramo sa ovim zamarati. Pored toga se može napraviti i spisak zabranjenih riječi s čim bi se mogla kontrolisati korisnička imenima. Posebna stranica bi se ažurirala u slučaju da se nađe korisničko ime (ili dio imena) koje stoji na ovom crnom spisku. Administraciji bi se sa ovim ipak malo olakšao posao. -- Edin(r) 21:32, 24 februar 2012 (CET)

Dobrodošlica automatski - u svakom slučaju je dobra ideja. Ako možeš napravi. Za nove korisnike, dobar početak, a za nas...A o zabranjenim imenima, bolje da to ostavimo po strani. Ko će definisati šta je zabranjeno i šta nije u redu. Tu se možemo po načelima zdravog razuma ravnati--Toni (razgovor) 21:56, 24 februar 2012 (CET)
Pa ima nekih riječi koje bi svakako trebale biti zabranjene. Ali dobro, ovo ne bi bila zamjena ručnog kontrolisanja nego samo kao dodatna pomoć ako bi negdje neki slučaj izmako. Ovaj spisak može biti posebna stranica koju bi bot prije skeniranja učitavao a koju bi mogli ažurirati vremenom i dodavati riječi kad se sjetimo. Pored imena bi ovo moglo i služiti za skeniranje članaka u nedavnim izmjenama. U slučaju da se doda novi članak ili postojeći promjeni, a u tom dodatku bude neka riječ sa crne liste, onda bi se također posebna stranica mogla ažurirati na kojoj bi se ovi slučajevi bilježili za dalju kontrolu. Bot u svakom slučaju ne bi sam ništa poduzimao. -- Edin(r) 00:21, 25 februar 2012 (CET)
automatski da, ali sa "čekanjem" i odobrenjem. Spisak bi bio "index nomen prohibitorum" --palapabosnia 22:24, 24 februar 2012 (CET)
Mislim da bi ipak bilo bolje ovo ne definisati javno. Možete mi poslati listu pa ću onda vidjeti ovo sve da implementiram. -- Edin(r) 14:23, 26 februar 2012 (CET)

Samo da dodam da je ovo u principu sređeno (odavno), ali trebam skriptu smjestiti na poseban server da bi se dobrodošlice bez prekida postavljale. Trenutno skripta lokalno na mojoj mašini radi tako da je ovo samo u toku dok sam online. -- Edin(r) 23:43, 9 mart 2012 (CET)


Yes check.svg Urađeno

Umjesto Info koristiti dok[uredi izvor]

Kod šablona koji koriste podstranicu /Info ovu premjestiti na podstranicu /dok. -- Edin(r) 19:20, 27 februar 2012 (CET)

Ukupno 32 ovakvih šablona nađeno (Korisnik:Edinwiki/Spisak/Šabloni sa info podstranicom). Pošto nije veliki broj može se ručno uraditi. Uradio sam već sve nezaključane šablone. Zaključene šablone mora neko iz administracije da uradi. -- Edin(r) 21:25, 3 mart 2012 (CET)
Ostaviti  Sve premješteno. Zahvala ide DzWikiju koji je sve osim jednog već bio premjestio. -- Edin(r) 23:52, 10 mart 2012 (CET)

Yes check.svg Urađeno

Spisak najstarijih članaka[uredi izvor]

Po zahtjevu palapabosnia treba napraviti spisak najstarijih članaka. Ovo je se prije moglo naći na stranici Posebno:NajstarijeStranice ali je od 2009. na svim wikijima isključeno. -- Edin(r) 18:44, 4 mart 2012 (CET)

dobro, nije baš zahtjev, nego molba. mislim da bi bilo korisno, kada smo već sve "prerovili", da imamo i te podatke, o starosti. mnogo je starih članaka "zaboravljeno". nemaju nikakve linkove, imaju neosvježene podatke, i tako dalje.--palapabosnia (razgovor) 22:19, 4 mart 2012 (CET)
Automatsko azuriranje se moze reaktivirati. --WizardOfOz talk 09:43, 10 mart 2012 (CET)
Sigurno da može, ali ko ima ta prava da to uradi? Sistemski administratori? I gdje se to može uraditi tačno? -- Edin(r) 17:06, 10 mart 2012 (CET)
Bug se treba prijaviti na Bugzilla. Budem uradio. --WizardOfOz talk 20:45, 10 mart 2012 (CET)
Bug prijavljen. --WizardOfOz talk 11:26, 11 mart 2012 (CET)
Nije to bug, nego je jednostavno isključeno tako da nema smisla postavljati na Bugzillu. Sistemski administratori to u svakom slučaju mogu, ali izgleda da je odlučeno to svuda da se isključi radi nekog meni nepoznatog razloga. -- Edin(r) 14:35, 11 mart 2012 (CET)
Iskljuceno iz razloga brzine. --WizardOfOz talk 15:25, 11 mart 2012 (CET)

Yes check.svg Urađeno Korisnik:Edinwiki/Spisak/Najstarijih 1000 članaka

Commons[uredi izvor]

 • Dodati commons u člacima
  • Ostaviti  Godine: 1850+ članaka -- Edin(r) 12:24, 30 maj 2012 (CEST)
  • Ostaviti  Ostali članci: 10.000+ članaka. -- Edin(r) 10:37, 2 juni 2012 (CEST)
 • Dodati commons u kategorijama
Ostaviti : 4650+ kategorija se "commonsiziralo" -- Edin(r) 12:24, 30 maj 2012 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Navigacioni šabloni[uredi izvor]

Ima dosta navigacionih šablona koji se ne nalaze u kategoriji Kategorija:Navigacioni šabloni. Već sam oko 75 šablona kategorisovao koji nisu nosili ni jednu kategoriju. Ostale (spisak) treba malo pažljivije kategorisati, zato što je nekad bolje unijeti čitavu kategoriju u navigacione šablone, stvarajući podkategoriju u istom. Osim "Navkutija", se upotrebljavaju "Navbox", "Navbox generic" i još par sličnih varijanata. Ova kategorizacija je, osim toga što je inače dobro sve ovo fino kategorisati, važna da se uradi za prije navedeni posao "Navigacione kutije (šabloni)". -- Edin(r) 00:03, 28 maj 2012 (CEST)

ok--palapabosnia (razgovor) 00:32, 28 maj 2012 (CEST)
Ostaviti : 700+ navigacionih šablona kategorisano. -- Edin(r) 00:31, 30 maj 2012 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Nepostojeći šabloni[uredi izvor]

Potrebno je da saznamo gdje se koriste šabloni koji uopšte ne postoje tako da bi se ovo moglo ispraviti. Ovo može biti u člancima, a i također u šablonima koji neki nepostojeći šablon koriste. Za nepostojeće datoteke se već automatski vrši kategorizacija, dok za šablone to nije slučaj [4]. -- Edin(r) 19:33, 29 maj 2012 (CEST)

Ostaviti : +-300 stranica kategorisano (Kategorija:Stranice_sa_nepostojećim_šablonima) -- Edin(r) 11:52, 30 maj 2012 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Stranice koje linkuju na sebe[uredi izvor]

Uradio sam ručno jedno 60-tak, a od ostalih sam napravio spisak (331 članak). Uradit ću kasnije nekad, ali i neću se ljutiti ako neko drugi preuzme ovaj posao. :) -- Edin(r) 18:32, 4 juni 2012 (CEST)

Povremeno uradim pregled, i smanjuje se spisak.--palapabosnia (razgovor) 15:32, 6 januar 2013 (CET)

Yes check.svg Urađeno Spisak se redovno pravi automatski tako da se projekat smatra kao urađen. -- Edin(r) 16:02, 6 januar 2013 (CET)

Stranice za razgovor bez članka / bez šablona {{Stranica za razgovor}}[uredi izvor]

Analizirajući razgovorne stranice sam vidjeo da postoji stranica za razgovor dok njihov članak ne postoji. Koliko se sjećam nema "specijalna" stranica za ovakve slučajeve, tako da sam generisao spisak.

Ostaviti  16 stranica izbrisano. -- Edin(r) 01:23, 5 juni 2012 (CEST)

Pored toga sam isto generisao spisak svih stranica za razgovor gdje nedostaje šablon {{Stranica za razgovor}}, a koje su začete. Mogao sam i na svakoj postojećoj stranici ovaj šablon dodati, ali ne bih ovo radio zbog nepotrebnog opterećenja baze podataka (analogno dodavanju stranice za razgovor svim postojećim korisnicima). -- Edin(r) 01:23, 5 juni 2012 (CEST)

Ostaviti  87 stranica ažurirano. -- Edin(r) 01:23, 5 juni 2012 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Ažuriranje wikivijesti na početnoj strani[uredi izvor]

Ne znam da li bi bilo korisno ali vijesti sa wikivijesti projekta se mogu "prenositi" ovdje na početnu stranicu. -- Edin(r) 02:06, 5 juni 2012 (CEST)


Wikivijesti je zaleđen projekat, te se zato ovaj podprojekat neće uzimati u obzir. -- Edin(r) 18:09, 29 novembar 2012 (CET)

Oznaka odabrane/dobre interwiki članke[uredi izvor]

Odabrane/dobre članke sa drugih wikija označiti ovdje sa {{Link FA}}/{{Link GA}}. -- Edin(r) 11:02, 21 juni 2012 (CEST)

Ostaviti  +- 300 članaka ažurirano. -- Edin(r) 11:02, 21 juni 2012 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Označiti prazne sekcije[uredi izvor]

Kao što naslov govori, radi se o označivanju praznih sekcija. Već imamo šablon {{Sekcija}} za to, ali je ovaj malo glomazan da se koristi ako je samo jedna sekcija ili podsekcija negdje u sredini prazna. Napravio sam šablon {{Proširiti sekciju}} koji je dosta više prihvatljiviji kada su u pitanju više sekcija koje se trebaju dopuniti. Na primjer ovdje: 319. Pored toga što bi bila dobra praksa inače da se ovaj šablon koristi, se može naravno i botom dosta toga već uraditi. Nekada je sekcija jednostavna vrlo kratka, i onda se može ručno dodati. Da bih sve se dešavalo sigurno, bot bi samo označavao skroz prazne sekcije. -- Edin(r) 22:39, 13 april 2013 (CEST)

Implementirao sam skriptu i trenutno je u toku ovo označavanje. Primjeri: Bosna i Hercegovina, Avatar (2009), 1989, 1. arondisman (Pariz), 0te p. n. e., 1100te. -- Edin(r) 14:29, 30 juni 2013 (CEST)
Kategorija nova: Kategorija:Članci sa sekcijama koje zahtjevaju proširenje

Yes check.svg Urađeno +- 4600 članaka označeno.


Članci bez izvora[uredi izvor]

Imamo previše članaka koji nisu potkriveni izvorima. Već sam bio napravio spisak, i kao što vidimo ima ih oko 10k. Ovo treba stvarno dovesti u red, i prvi početak bi bio da se sve te stranice označe šablonom {{Nedostaju izvori}}, tako da članci ipak više pažnje dobiju. Ako se niko ovome neprotovi, onda ću uskoro početi sa ovim zadatkom. Prijedlozi/sugestije su dobrodošle. -- Edin(r) 13:49, 14 april 2013 (CEST)

Sve je označeno sada. Bilo je na početku oko 500 članaka, a sada ima preko 20k! Sve se nalazi u kategoriji Članci koji trebaju izvor i to su znači sve članci bez i jednog izvora. Mislim da bi ovo trebao biti prioritet kod našeg rada i da se ovo sve dovede u red i taj broj smanji, idealno prema nuli.
Vidjeo sam dosta dobro napisanih članaka, ali koji na žalost nisu potkrijepljeni izvorima. U pojedinom slučaju imaju izvori kao navedena "literatura" ili "vanjski link" ali bez tkz. "inline" korištenja, što bi trebao da bude neki standard za enciklopediju. Predložio bih radnu akciju, ali hoću prvo da čujem vaše sugestije i komentare. -- Edin(r) 06:47, 19 april 2013 (CEST)
U svakom slučaju treba raditi na tome da se nađu izvori. Međutim, čak ni na en.wiki svi članci nemaju dovoljan broj inline citata, pa tako kako koji članak ili oblast bude na dnevnom redu, polahko ćemo, nikud nam se ne žuri. --CER@ (ask) 08:14, 19 april 2013 (CEST)
Treba to gledati relativno. Na en.wiki se sigurno može naći jednak broj takvih članaka kao i kod nas. Međutim, pošto en.wiki ima preko 4m članaka ovo je samo jedan mali postotak. Kod nas je sa više od 50 posto dosta gora situacija. Dosta ima tu članaka što odavno ni dirnuti. Na početku je se to sve +/- radilo, ali vremenom je se sve veći i veći standard postavljao. Znači većina tih članaka "od prije" nisu podešeni na današnji standard. Da bi se povećao kvalitet, treba u među ostalom dosta i na ovome raditi. Ja lično mislim da je ovo dosta važnije od dodavanja slika, internih linkova i skoro bilo čega drugog. Informacija koja se nalazi u članku treba da je provjerljiva, a bez i jednog izvora jednostavno nije. Stim članak gubi pola svoje vrijednosti, pa ne znam kako dobro da je napisan i sređen. -- Edin(r) 21:51, 19 april 2013 (CEST)
Edin je u pravu, ali je i Cera u pravu. Svako radi i doprinosi, koliko može. I inline citati će se sređivati. Da je samo to! Imamo isti broj članaka bez slika i upola toliko bez ikakvih vanjskih linkova. Sa ostalim uočenim krupnim nedostacima (kao što je 10000 linkova na čvorove), potrebno je napraviti barem 100 000 ručnih izmjena, da bi se "sve" dovelo u red. Da li možemo nadoknaditi vrijeme, u kojem je wiki bila prilično zapuštena? Svaki period rada na bs wiki je donio svoje osobenosti. Ne može se sada zamjerati ljudima koji su pionirski pokrenuli ovaj projekat, zato što nisu pazili i na čvorove, linkove, kategorije, slike, interwiki, gramatiku... Ova sadašanja "postava" ima svoj plan, koji se, ipak, ispunjava. Mislim da i statistika posjeta i novih autora dovoljno govori o tome.--palapabosnia (razgovor) 14:17, 24 april 2013 (CEST)

Yes check.svg Urađeno

Palapi napraviti život oko 16.000 puta lakši[uredi izvor]

Automatski dodati vanjske linkove sa en-wiki u članke koji nemaju vanjskih linkova. -- Edin(r) 17:32, 28 maj 2012 (CEST)

to se hoće. nek radi robot, makar bio mali kao bot.--palapabosnia (razgovor) 18:43, 29 maj 2012 (CEST)
Podsjećanje --palapabosnia (razgovor) 15:31, 6 januar 2013 (CET)

X mark.svg Nije urađeno Neće biti izvršeno zbog prethodne diskusije ovdje. -- Edin(r) 15:01, 26 juni 2013 (CEST)