Zagora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Zagora (čvor).

Zagora, historijsko-geografska mikroregija u sjeverozapadnoj Dalmaciji, na jugu Hrvatske, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Smještena je između primorsko-mediteranskih planina Kozjak, Vilaja i Mosor, a otuda joj potječe i ime "iza gore" - "Zagora". Prostire se u zaleđu zadarskog, šibenskog i splitskog primorja do rijeke Čikole. Siromašno je područje golog krasa sa uvalama i manjim, ne posebno plodnim kraškim poljima. Veći značaj imaju rudna bogatstva, hidroenergija i stočarstvo, a u novije vrijeme i ekološki i etno turizam. Sela su mala i depopulacijskog karaktera, baš kao i mjesta Knin, Sinj, Drniš i Benkovac. U ratu u Hrvatskoj 1991. i 1992. poprište žestokih sukoba između hrvatskih snaga i pobunjenih Srba, konačno oslobođena u operaciji "Oluja" 1995.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]