Znak @

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Znak et, @, je skraćenica za računovodstvo i fakturu koja znači "po stopi od" (npr. 7 komada @ 2 KM po komadu = 14 KM), [1] danas se više koristi u adresama e-pošte i platformama društvenih medija . Obično se čita naglas kao "et" i također se obično naziva 'et' znakom, reklamnim 'et', ili adresnim znakom .

Odsustvo riječi zaovaj simbol navelo je neke pisce da koriste francuski arobase ili španjolski i portugalski arroba, ili da skuju nove riječi kao što su ampersat [2] i asperand, [3] ili (vizualnu) onomatopeju štrudle, [4] ali nijedna od njih nije dobila široku upotrebu.

Iako nije uključen u tastaturu najranijih komercijalno uspješnih pisaćih mašina, bio je na najmanje jednom modelu iz 1889. i vrlo uspješnim Underwood modelima od "Underwooda br. 5" 1900. nadalje. Počeo je da se koristi u adresama e-pošte 1970-ih, a sada je rutinski uključen u većinu tipova kompjuterskih tastatura .

Historija[uredi | uredi izvor]

@ simbol koji se koristi kao početno "a" za formulu "amin" (amen) u bugarskoj Manasijevskoj hronici, c. 1345. [5]
Aragonski simbol @ korišten u registru "taula de Ariza" iz 1448. za označavanje pošiljke pšenice iz Kastilje u Kraljevinu Aragon . [6]
@ koristi se za označavanje francuskog " à</link> " ("at") iz protokola švedskog suda iz 1674. ( Arboga rådhusrätt och magistrat</link> )

Najraniji dosad otkriveni simbol ovog oblika nalazi se u bugarskom prijevodu grčke hronike koju je napisao Konstantin Manases 1345. godine. Danas se čuva u Vatikanskoj apostolskoj biblioteci, a sadrži simbol @ umjesto velikog slova alfa "Α" kao inicijala u riječi Amen; međutim, razlog zašto se koristi u ovom kontekstu još uvijek je nepoznat. Evolucija simbola kakav se danas koristi nije zabilježena.

Dugo se koristio u katalonskom, španskom i portugalskom kao skraćenica od arroba, jedinice za težinu koja odgovara 11.33 kg (25 funti), a izvedena je iz arapskog izraza "četvrtina" ( الربع</link> izgovara se ar-rubʿ ). [7] Simbol koji liči na @ nalazi se u španskom "Taula de Ariza", registru za označavanje pošiljke pšenice iz Kastilje u Aragon, 1448. [8] Italijanski akademik, Đorđo Stabile, tvrdi da je pratio simbol @ do 16. veka, u trgovačkom dokumentu koji je Firentinac Frančesko Lapi poslao iz Sevilje u Rim 4. maja 1536. [8] Dokument se odnosi na trgovinu sa Pizarom, posebno o cijeni vina u Peruu . Trenutno, riječ arroba znači i et-simbol i jedinicu težine. Na venecijanskom, simbol se tumačio kao amfora ( anfora</link> ), jedinica za težinu i zapreminu zasnovanu na kapacitetu standardne posude za amforu od 6. vijeka.

Moderna upotreba[uredi | uredi izvor]

Komercijalna upotreba[uredi | uredi izvor]

U savremenoj engleskoj upotrebi, @ je komercijalni simbol, što znači po i po stopi ili po cijeni od . Rijetko se koristio u finansijskim knjigama i ne koristi se u standardnoj tipografiji .

Zaštitni znak[uredi | uredi izvor]

2012. godine "@" je registrovan kao zaštitni znak kod njemačkog Ureda za patente i žigove. Zahtjev za poništenje je podnesen 2013. godine, a poništenje je na kraju potvrdio njemački Savezni sud za patente 2017.

Email adrese[uredi | uredi izvor]

Uobičajena savremena upotreba @ je u adresama e-pošte (koristeći SMTP sistem), kao u jdoe@example.com (korisnik jdoe koji se nalazi na domeni example.com ). Ray Tomlinson iz BBN Technologies je zaslužan za uvođenje "@" u upotrebu 1971. [3] [9] Ova ideja simbola koji predstavlja nalazi se na u obliku user@host se takođe vidi u drugim alatima i protokolima; na primjer, naredba Unix ljuske ssh jdoe@example.net pokušava uspostaviti ssh vezu s računalom s imenom hosta example.net koristeći korisničko ime jdoe .

Na web stranicama organizacije često prikrivaju adrese e-pošte svojih članova ili zaposlenika izostavljajući @. Ova praksa, poznata kao traženje adresa, čini adrese e-pošte manje ranjivim na neželjene programe koji skeniraju internet u potrazi za njima.

Društvene mreže[uredi | uredi izvor]

Na nekim platformama društvenih mreža i forumima, korisnička imena mogu imati prefiks @ (u obliku @johndoe ); ovaj tip korisničkog imena se često naziva " nalog " </link> .

Na online forumima, @ se obično koristi za označavanje odgovora; na primjer: @Jane da odgovori na komentar Jane ranije. Slično, u nekim slučajevima, @ se koristi za "pažnju" u porukama e-pošte koje su prvobitno poslane nekom drugom. Na primjer, ako je e-poruka od Catherine poslana Steveu, ali u tijelu e-pošte, Catherine želi da Keirsten nešto upozna, Catherine će započeti red @Keirsten kako bi naznačila Keirsten da se sljedeća rečenica tiče nje. </link> Ovo također pomaže korisnicima mobilne e-pošte koji možda ne vide podebljane ili boje u e-pošti.

U mikroblogingu (kao što su Twitter i GNU društveni mikroblogovi), @ ispred korisničkog imena se koristi za slanje javno čitljivih odgovora (npr. @otheruser: Message text here ). Blog i klijentski softver mogu ih automatski protumačiti kao veze do dotičnog korisnika. Kada je uključen kao dio kontakt podataka osobe ili kompanije, simbol @ iza kojeg slijedi ime obično se podrazumijeva da se odnosi na Twitter nalog. Slična upotreba simbola @ je takođe stavljena na raspolaganje korisnicima Facebooka 15. septembra 2009. [10] U Internet Relay Chat-u (IRC), prikazuje se ispred nadimaka korisnika kako bi se označilo da imaju status operatera na kanalu.

Sportska upotreba[uredi | uredi izvor]

U američkom engleskom, @ se može koristiti za dodavanje informacija o sportskom događaju. Tamo gdje suprotstavljeni sportski timovi imaju imena razdvojena sa "v" (za protiv ), gostujući tim može biti napisan prvi - a normalno "v" zamijenjeno sa @ kako bi se prenijelo na domaćem terenu kojeg tima će se igrati utakmica. Ova upotreba se ne prati u britanskom engleskom, pošto se konvencionalno prvo piše domaći tim.

Mašinski jezici[uredi | uredi izvor]

@ se koristi u raznim programskim jezicima i drugim kompjuterskim jezicima, iako ne postoji konzistentna šema za njegovu upotrebu. Na primjer:

  • U ALGOL-u 68, simbol @ je kratak oblik ključne riječi at; koristi se za promjenu donje granice niza. Na primjer: arrayx[@88] se odnosi na niz koji počinje od indeksa 88.
  • U ActionScript-u, @ se koristi u XML raščlanjivanju i prelasku kao prefiks niza za identifikaciju atributa za razliku od podređenih elemenata.
  • U CSS-u, @ se koristi u posebnim izjavama izvan CSS bloka.
  • U C# označava "doslovne stringove", gdje nijedan znak nije preskočen i dva znaka dvostrukog navodnika predstavljaju jedan dvostruki navodnik. Kao prefiks, takođe omogućava da se ključne reči koriste kao identifikatori, što je oblik stroppinga.
  • u HTML-u, može se kodirati kao &commat;
  • U Javi se koristi za označavanje napomena, neke vrste metapodataka, od verzije 5.0.
  • U modalnoj logici, posebno kada se predstavljaju mogući svjetovi, @ se ponekad koristi kao logički simbol za označavanje stvarnog svijeta (svijeta u kojem se nalazimo).
  • U Objective-C, @ ima prefiks za ključne riječi specifične za jezik kao što je @implementation i za formiranje string literala.
  • U Pascalu, @ je operator "adresa" (kaže lokaciju na kojoj je varijabla pronađena).
  • U Perlu, @ prefiksira varijable koje sadrže nizove @array, uključujući rezove niza @array[2..5,7,9] i heš rezove @hash{'foo', 'bar', 'baz'} ili @hash{qw (foo bar baz)}. Ova upotreba je poznata kao sigil.
  • U PHP-u se koristi neposredno prije izraza kako bi interpreter potisnuo greške koje bi bile generirane iz tog izraza.
  • U Pythonu 2.4 i novijim, koristi se za ukrašavanje funkcije (umotajte funkciju u drugu u vrijeme kreiranja). U Pythonu 3.5 i novijim, također se koristi kao preopterećeni operator množenja matrice.

Druge upotrebe i značenja[uredi | uredi izvor]

 

Dvodomno slovo @ kako se koristi u jeziku Koalib .
X-SAMPA koristi @ kao zamjenu za ə, na koji liči u nekim fontovima.

Imena na drugim jezicima[uredi | uredi izvor]

Na mnogim jezicima osim engleskog, iako je većina pisaćih mašina uključivala simbol, upotreba @ je bila manje uobičajena prije nego što je e-pošta postala široko rasprostranjena sredinom 1990-ih. Zbog toga se u tim jezicima često percipira kao označavanje "Internet", kompjuterizacija ili modernizacija općenito. Imenovanje simbola po životinjama je takođe uobičajeno, npr manki od engleskog monkey.

@ na DVK sovjetskom računaru ( c. 1984 )

Unicode[uredi | uredi izvor]

U Unicode-u, et znak je kodiran kao

Vidi također[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ See, for example, Browns Index to Photocomposition Typography (p. 37), Greenwood Publishing, 1983, ISBN 0946824002
  2. ^ David Bowen (23 October 2011). "Bits & bytes". The Independent. Arhivirano s originala, 9 July 2018. … Tim Gowens offered the highly logical "ampersat" …
  3. ^ a b Jemima Kiss (28 March 2010). "New York's Moma claims @ as a design classic". The Observer. Arhivirano s originala, 5 March 2017. Pristupljeno 14 December 2016. Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "asperand" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  4. ^ "strudel". FOLDOC. Arhivirano s originala, 2014-11-29. Pristupljeno 2014-11-21.
  5. ^ "Vat.slav.2, f. 62r". Arhivirano s originala, 2022-11-14. Pristupljeno 2022-11-14.
  6. ^ "La arroba no es de Sevilla (ni de Italia)". purnas.com. Jorge Romance. Arhivirano s originala, 2019-10-22. Pristupljeno 2009-06-30.
  7. ^ "arroba". Diccionario de la Real Academia Española. Arhivirano s originala, 29 October 2012. Pristupljeno 3 August 2012.
  8. ^ a b Willan, Philip (2000-07-31). "Merchant@Florence Wrote It First 500 Years Ago". The Guardian. London. Arhivirano s originala, 2022-01-26. Pristupljeno 2010-04-25.
  9. ^ Ray Tomlinson. "The First Email". BBN Technologies. Arhivirano s originala, 2006-05-06. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  10. ^ "Tag Friends in Your Status and Posts - Facebook Blog". Arhivirano s originala, 2009-10-26.

Vanjske veze[uredi | uredi izvor]