Biološka raznolikost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Biološka raznovrsnost)
Idi na: navigacija, traži
Merge-sub-arrows 2.svg Ovaj članak ima dvojnika. Članak „Biodiverzitet“ se također bavi ovom temom.
Potrebno je objediniti tekstove u jedan kvalitetan članak. Ako smatrate da ste sposobni uraditi taj posao, napravite adekvatne izmjene.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Biološka raznolikost ili biodiverzitet je pojam koji obuhvata sveopću međusobnu različitost svih životnih formi - u prostoru i vremanu (recentnog i minulog živog svijeta i svega što ga čini). Postoje brojne definicije, kao i brojna sredstva za zaštitu biološke raznolikosti.

Biodiverzitet je neologizam, jezička novotvorina od druge dvije riječi, od bio i diverzitet, tj. raznovrsnost. Thomas Lovejoy je taj ko je stvorio izraz biološka raznovrsnost 1980-e godine, dok riječ biodiverzitet dugujemo entomologu E. O. Wilsonu. Prvi put ju je upotrijebio 1986-e godine, u svom izvještaju za prvi Američki Forum za biološku raznolikost, koji je organizovao Nacionalni Savjet za Istraživanje ( National Research Council ) ili NSI. Osoblje NSI-ja mu je predložilo riječ biodiverzitet , koja je po njihovom mišljenju atraktivnije zvučala nego biološka raznovrsnost po planu komunikacije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: