Biološka raznovrsnost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Biodiverzitet ili biološka raznovrsnost je raznovrsnost prirode i svega što živi u njoj. Postoje brojne definicije, kao i brojna sredstva za zaštitu biološke raznovrsnosti.

Biodiverzitet je neologizam , jezička novotvorina od druge dvije riječi, od bio i diverzitet, tj. raznovrsnost. Thomas Lovejoy je taj ko je stvorio izraz biološka raznovrsnost 1980-e godine, dok riječ biodiverzitet dugujemo entomologu E. O. Wilsonu. Prvi put ju je upotrijebio 1986-e godine, u svom izvještaju za prvi Američki Forum za biološku raznovrsnost, koji je organizovao Nacionalni Savjet za Istraživanje ( National Research Council ) ili NSI. Osoblje NSI-ja mu je predložilo riječ biodiverzitet , koja je po njihovom mišljenju atraktivnije zvučala nego biološka raznovrsnost po planu komunikacije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: