Elektromagnetno polje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Elektromagnetno polje je prostor gdje se opaža energetska interakcija s električnim nabojem odnosno drugim elektromagnetnim poljem. Interakcija je obostrana tako da polje djeluje na naboj a naboj stvara polje. Elektromagnetno polje je vektorsko tako da se u svakoj prostorno-vremenskoj koordinati mogu jednoznačno odrediti vektori E (električne komponente polja) i H (magnetske komponente polja). Vektorski produkt ovih vektora okomit je na ravnu u kojoj djeluju i predstavlja energiju elektromagnetnog polja (Pointingov vektor). Interakcija u elektromagnetnom polju odvija se putem elektromagnetnog vala koji se širi u prostoru brzinom svjetlosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]