Irački Kurdistan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Irački Kurdistan
Irački Kurdistan 1975. godine
Irački Kurdistan 1998. godine
Irački Kurdistan 2009. godine

Irački Kurdistan je autonomni region na sjeveru Iraka, pretežno nastanjen Kurdima. Glavni grad regiona je Erbil. U prošlosti su na području današnjeg Južnog Kurdistana postojale kurdske kneževine Baban, Badihan i Soran. U 19. vijeku, stanovnicima ovog regiona nametnuta je direktna turska vlast, koja je trajala sve do Prvog svjetskog rata, kada upravu nad područjem Iraka preuzimaju Britanci. U međuratnom periodu, Kurdi su podigli tri pobune protiv Britanaca.

Autonomni kurdski region na sjeveru Iraka formiran je 1970. godine, sporazumom kurdske opozicije i iračke vlade. Posijle ustanka Kurda protiv režima Sadama Huseina i prvog zalivskog rata 1991. godine, Kurdistan postaje faktički nezavisan od Iraka i takvo stanje ostaje do savezničke invazije na Irak 2003. godine, poslije čega se Kurdistan integriše u politički sistem Iraka. Novim iračkim ustavom iz 2005. godine, Kurdistan je priznat kao federalni entitet u okviru Iraka.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: