Rainer Maria Rilke

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rainer Maria Rilke
Example alt text
Rainer Maria Rilke austrijski pjesnik i prevodilac
Rođenje 4. decembar 1875.
Prag, Češka
Smrt 29. decembar 1926.
Valmont, Švicarska


Rainer Maria Rilke, rođen kao René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, (Prag, 4. decembar 1875. - Valmont kod Montreuxa , Švicarska, 29. decembar 1926.), je jedan od najznačajnijih liričara koji je pisao na njemačkom jeziku. Pored toga je napisao i pripovijetke, jedan roman, sastave o umjetnosti i kulturi kao i bezbroj prijevoda iz književnosti i lirike, posebno iz francuskog jezika. Još jedan sastavni dio njegovog književnog stvaranja predstavlja ogromni broj pisama.

Životopis[uredi | uredi izvor]

Studirao je historiju umjetnosti, književnost i filozofiju u Pragu, Münchenu i Berlinu. Njegova poezija predstavlja završetak evropske dekadencije i početak poezije biti. Rilkeova lirika je morbidna i sjetna, puna sumračnih i samrtničkih ugođaja. Izraz je doba na prijelomu, svjetova između Istoka i Zapada i posebne mješavine slavenskog i germanskog. Prevodio je s francuskog, engleskog i italijanskog.

Liričko stvaranje[uredi | uredi izvor]

Rilke je iznenađujeće rano vladao jezikom i rimom. Počinjao je raspoloženim, a i pomalo razigranim stihovima punim skladom i sjetom. Poznat je postao lirskom romancom Pjesma o ljubavi i smrti Corneta Christopha Rilkea (1899.), koja je oko 1905. bila omiljena lektira njemačke omladine. U neobavljenoj zbirci pjesama Tebi na slavu (1897/98.) je izrazio svoje osjećaje prema Lou Andreas-Salomé. On koristi, pored prirodne monističke religije, i rekvizite svojeg kršćanskog odgoja time što Louinu sobu naziva "osamljenom kapelom" koja njemu predstavlja utočište. Sa njom 1899. do 1890. poduzima dva veća putovanja u Rusiju, koja za njega postaje odlučujuće iskustvo. Iskustvo noći za uskrs u Moskvi je tema njegovog Časoslova koji se sastoji od tri knjige ("O monahskom životu", "O hodočašću", "O siromaštvu i smrti"). Fiktivni govornik tih molitvi je ruski monah.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Rane pjesme
  • Nove pjesme
  • Pjesma o ljubavi i smrti Corneta Christopha Rilkea (1899.)
  • Knjiga slika (1902.)
  • Časoslov (1905.)
  • Zapisci Maltea Lauridsa Briggea (1910.)
  • Devinske elegije (1923.)
  • Soneti Orfeju (1923.)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:
Wikicitat
Wikicitat: Rainer Maria Rilke