Idi na sadržaj

Žarko Mijatović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Žarko Mijatović, glumac. Rođen je 28. januara 1933 u Subotici, preminuo 16. oktobra 2011 u Zenici. Vinkovačku Gimnaziju pohađao od 1944 do 1946. Nakon završene srednje škole, studira ekonomiju u Sarajevu, a istodobno i glumu u Dram­skom studiju i Malom pozorištu. Prvim profesional­nim ugovorom vezan za Narodno pozorište u Mosta­ru (1959), a u Narodno pozorište u Zenici prelazi 1964. Tu doživljava punu glumačku afirmaciju i postaje njegov prvak.

Najistaknutije glumačke kreacije dao je ulogama: Ahmed Nurudin (Meša Selimović, Derviš i smrt), Nosač Samuel (Isak Samokovlija, Pasthva nosača Samuela), Jago (William Shakespeare, Otelo) i drugima. Česti je gost u radio i televizijskim dramama i serijama Televizije Sarajevo gdje svojim ulogama potvrđuje izrazito glu­mačko umijeće. Zapažene je uloge dao i u bosanskohercegovačkoj kinematografiji: Valter brani Sarajevo (1972) i drugima.

Predavao je glumu u Dramskom studiju Zenica, te tako svojim pedagoškim radom podučio brojne mlade glumce Zenice. Bavio se režijom u matičnom pozorištu. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, otišao u mirovinu (1993), a do smrti povremeno glumio u BNP u Zenici. Bio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zenici.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]