Ahmed Dževdet Paša

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ahmed Dževdet Paša
Example alt text
Rođenje 27. mart 1822.
Loveč/Lofça, Osmanlijsko carstvo
Smrt 26. mart 1895.
Istanbul, Osmanlijsko carstvo

Ahmed Cevdet Paşa (Loveč, 27. mart 1822 - Istanbul, 26. mart 1895, jedan od istaknutih tanzimatskih reformatora Osmanlijskog carstva.

Ahmed Dževdet Paša, sin Ismail-age, rođen je 1822. u gradu Lofka, u današnjoj Bugarskoj. Studirao je islamske nauke u Istanbulu, a samouk je bio u astronomiji, matematici i geografiji. Govorio je perzijski, arapski i francuski jezik. Radio je kao sudija, učitelj i činovnik, da bi kasnije postao upravnik grada Haleppa u Siriji. Za vrijeme vlade sultana Abdul Hamida II bio je ministar finansija, a poslije i vrhovni činovnik u ministarstvima pravosuđa, trgovine i školstva te jedan od savjetnika sultana.

Umro je 1895. u Istanbulu. Njegov mezar se nalazi u haremu Fatih džamije u Istanbulu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • „Tarihi Dževdet“, u 12 tomova obrađeno vrijeme od 1774. do 1825.
  • „Kisasil enbija we tarih hulefa“, priče iz života Allahovih poslanika i halifa
  • „Tezakiri Dževdet“, političko i sociološko djelo koje obrađuje vijek u kome je on živio
  • „Kavaid Osmanije“, djelo o osmanskom jeziku
  • „Miyari sedad“, djelo o logici

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Allah-green.svg Nedovršeni članak Ahmed Dževdet Paša koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.