Ahmed Dževdet Paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ahmed Dževdet Paša
Example alt text
Rođenje

27. mart 1822.

Loveč/Lofça, Osmanlijsko carstvo
Smrt

26. mart 1895.

Istanbul, Osmanlijsko carstvo

Ahmed Cevdet Paşa (Loveč, 27. mart 1822 - Istanbul, 26. mart 1895, jedan od istaknutih tanzimatskih reformatora Osmanlijskog carstva.

Ahmed Dževdet Paša, sin Ismail-age, rođen je 1822. u gradu Lofka, u današnjoj Bugarskoj. Studirao je islamske nauke u Istanbulu, a samouk je bio u astronomiji, matematici i geografiji. Govorio je perzijski, arapski i francuski jezik. Radio je kao sudija, učitelj i činovnik, da bi kasnije postao upravnik grada Haleppa u Siriji. Za vrijeme vlade sultana Abdul Hamida II bio je ministar finansija, a poslije i vrhovni činovnik u ministarstvima pravosuđa, trgovine i školstva te jedan od savjetnika sultana.

Umro je 1895. u Istanbulu. Njegov mezar se nalazi u haremu Fatih džamije u Istanbulu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • „Tarihi Dževdet“, u 12 tomova obrađeno vrijeme od 1774. do 1825.
  • „Kisasil enbija we tarih hulefa“, priče iz života Allahovih poslanika i halifa
  • „Tezakiri Dževdet“, političko i sociološko djelo koje obrađuje vijek u kome je on živio
  • „Kavaid Osmanije“, djelo o osmanskom jeziku
  • „Miyari sedad“, djelo o logici

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Allah-green.svg Nedovršeni članak Ahmed Dževdet Paša koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.