Ahmed ibn Mustafa Logavija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ahmed ibn Mustafa Logavija (Lugawi-zade)
Rođenjeoko 1650.
Smrt1717.
NacionalnostBošnjak
Zanimanjemuftija, munla, muderis i vaiz

Ahmed ibn Mustafa Logavija (Lugawi-zade) bio je muftija, vaiz, munla i muderis. Nadimak Ušaki-zade Damadi (zet Ušaki-zadea) dobio je po tome što je bio oženjen ženom iz ugledne porodice Ušaki-zade, najvjerovatnije kćerkom misirskog muderisa i mekanskog mule Abdulbaki-efendije.

Poticao je iz porodice Logavija, čije je prezime nastalo od arapske riječi lugawi što znači jezičar, filolog i lingvist. Logavije se u Sarajevu prvi put spominju u 16. vijeku, a dali su mnoge kadije, šejhove i muderise.

Rodio se oko 1650. u Sarajevu od oca Mustafa-efendije i najvjerovatnije stekao osnovno obrazovanje pred ocem i u Gazi Husrev-begovoj medresi, nakon čega je školovanje nastavio u Istanbulu.

Poslije završetka školovanja i mulazemeta (pripravničke službe), postavljen je za muderisa na istanbulskoj haridž Čauš-baša medresi u mjesecu džumadel-ulau 1099. (3. mart – 1. april 1688), gdje je ostao godinu dana. 1697. postao je muderis na haridž Galata Saraj medresi, u džumadel-evelu 1114. (22. septembar – 21. oktobar 1702) na Kenan-pašinoj medresi, a u džumadel-ahiru 1115. (11. oktobar – 9. novembar 1703) na haridž Mahmud-pašinoj medresi. Na haridž Atik Nišandži-pašinoj medresi predavao je nekoliko mjeseci 1707, do postavljanja za bosanskog (sarajevskog) munlu. Istovemeno je vršio i funkcije sarajevskog muftije i muderisa Gazi Husrev-begove medrese. Ubrzo je smijenjen sa položaja munle (najvjerovatnije što po zakonu nije mogao biti kadija u rodnom mjestu i kadija i muftija istovremeno), a funkciju je najmanje obavljao do 4. januara 1708. U septembru 1707. osnovao je novčani vakuf od 23.000 akči za Hadži Hasanovu džamiju u Kreševu. Funkcije muderisa Gazi Husrev-begove medrese i sarajevskog muftije obavljao je najkasnije do januara 1712, jer je u februara postavljen za kadiju u Tripoliju, u današnjem Libanu. Po isteku službe u Tripoliju ostao je bez posla i zapao je u dugove, pa je u januaru 1716. preko sarajevskog kadije Ahmed-efendije Lagiri-zadea podnio arzuhal šejhul-islamu u kojem moli da mu se dodijeli bilo kakav položaj. Prema Safvet-begu Bašagiću umro je 1717. u Konyi kao kadija, sa naslovom medinskog munle, a prema Sejfudinu Kemuri kao munla u Erzurumu.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Popara, Haso (2017). Zaboravljeni muderris, muftija, munla, vaiz i vakif Ahmed ibn Mustafa Logavija 1650.? – 1717. (Anali Gazi Husrev-begove biblioteke). Sarajevo: Gazi Husrev-begova biblioteka.