Idi na sadržaj

Ambulantna njega

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ambulantna njega (lat. ambulare = šetati, putovati) se obavlja u ustanovama koje pružaju skup odgovarajućih medicinskih usluga koje su potrebne pacijentu a ne zahtjevaju da prenoći u ustanovi koja provodi takvu vrstu njege. Treba razlikovati ambulantnu njegu od bolničke njege, gdje se pacijenti zadržavaju i preko noći, te imaju krevete, kuhinjsku službu i prateće sadržaje koja omogućava takvu vrstu boravka.[1]

Ambulantni bolesnik je onaj koji dolazi u ljekarsku ordinaciju, a ne leži u bolnici, niti (stalno) kod kuće. Zdravstvena ustanova u kojoj se, obično besplatno, liječe bolesnici koji ne moraju ležati, označava se kao ambulatorij.

Vrste ambulantnih ustanova

[uredi | uredi izvor]

Dom zdravlja je vrsta javne zdravstvene ustanove u kojoj se pružaju usluge doktora specijalista, laboratorijske pretrage, timove porodične medicine, službu za radiološku dijagnostiku, službu za hitnu medicinsku pomoć, kao i službe u zajednici a može dodatno imati centar za fizikalnu rehabilitaciju, službu polivalentne zubozdravstvene zaštite te služba sestara u zajednici. Dom zdravlja pruža usluge stanovništvu jednog određenog područja, najčešće općine ili dijela općine. Dom zdravlja pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

  • Ambulanta porodične medicine

Ambulanta porodične medicine u Bosni i Hercegovini i Srbiji je naziv za vrstu zdravstvene ustanove, koja je osnovana od strane države i u kojoj ordinira ljekar porodične ili opšte medicine u sklopu tima porodične medicine. Tim porodične medicine se sastoji od ljekara porodične medicine ili više njih, sa jednom patronažnom sestrom i sestrom u intervenciji. Oni opslužuju određen broj korisnika, najčešće 1500 do 2000, koji se nalaze u određenoj mjesnoj zajednici ili su odabrali tog ljekara.[2] Ambulanta je tip zdravstvene ustanove u kojoj se liječe lakši bolesnici, a ponekad, po potrebi, pruža i hitna medicinska pomoć.

U vojnoj ambulanti se obavlja opći ljekarski pregled ambulanti primjereno liječenje lakših bolesnika i povrijeđenih osoba. U određenim slučajevima omogućeno je i ležanje u odjeljenju s ležajima, tj. u stacionaru.[3]

U Bosni i Hercegovini, po pravilu, svaka mjesna zajednica ima svoju ambulantu porodične medicine za pomenute intervencije i pružanje zdravstvene zaštite lokalnom stanovništavu.

Ustanova za hitnu medicinsku pomoć

[uredi | uredi izvor]

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući

[uredi | uredi izvor]

Poliklinika

[uredi | uredi izvor]

Centar za dijalizu

[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine
  2. ^ Uvod u medicinu. Nurka Pranjić. 2010.
  3. ^ Čišić A. (1974): Vojna enciklopedija. Redakcija vojne enciklopedije, Beograd.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]