Amira Medunjanin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Amira Medunjanin
Ime po rođenju Amira Dedić
Poznat/a i kao Amira
Rođenje (1972-04-23) 23. april 1972 (48 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Žanrovi Etno
Karijera 2003–sada
Izdavači Snail Records, Gramofon, Harmonia Mundi, Aquarius Records, Town Hill Colony, Croatia Records
Veb-sajt www.amiramedunjanin.com

Amira Medunjanin (rođena Dedić, 22. aprila 1972)[1] interpretatorka je tradicionalne bosanske pjesme - sevdalinke. Posjeduje državljanstva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Sarajevu, SFRJ (danas Bosna i Hercegovina).

Muzički novinar Garth Cartwright je naziva "bosanskom Billie Holiday" (Bosnia's Billie Holiday),[2] poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.[3]

Nakon što je 2003. godine gotovala na albumu "A Secret Gate", Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album "Rosa" u izdanju Snail Records. Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima izbora za "album godine".

U aprilu 2009. godine, Amira objavljuje album "Live", u izdanju Gramofona. Album sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine.

Iste godine pravi još jedan korak naprijed, objavljivanjem već snimljenog studijskog album "Zumra", koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primjenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • A Secret Gate (2003, Snail Records) - gostovanje na albumu Mostar Sevdah Reuniona
  • Rosa (2005, Snail Records)
  • Amira Live (2009, Gramofon), snimak koncerta sa festivala Jezz Fest Sarajevo 2008.
  • Zumra (2010, Harmonia Mundi/World Village)
  • Amulette (2011, Harmonia Mundi/World Village)
  • Silk&Stone (2014, Aquarius Records)
  • Ascending (& TrondheimSolistene – 2014, Harmonia Mundi/World Village)
  • Damar (2015, Harmonia Mundi/World Village)
  • For Him and Her (2020, Croatia Records)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 9. 4. 2015. Pristupljeno 28. 11. 2014.
  2. ^ Vulliamy, Ed (2013-01-20). "Amira Medunjanin, the Balkan Billie Holiday". The Guardian (jezik: engleski). ISSN 0261-3077. Pristupljeno 2017-05-25.
  3. ^ "We were all close to going crazy, Garth Cartwright". Arhivirano s originala, 1. 7. 2007. Pristupljeno 3. 11. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]