Amira Medunjanin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Amira Medunjanin (rođena: Dedić)[1] je interpretatorka tradicionalne bosanske pjesme - sevdalinke, mlađe generacije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Sarajevu, SFRJ (danas Bosna i Hercegovina).

Muzički novinar Garth Cartwright je naziva "bosanskom Billie Holiday" (Bosnia's Billie Holiday),[2] poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.[3]

Nakon što je 2003. godine gotovala na albumu "A Secret Gate", Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album "Rosa" u izdanju Snail Records. Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima izbora za "album godine".

U aprilu 2009. godine, Amira objavljuje album "Live", u izdanju Gramofona. Album sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine.

Iste godine pravi još jedan korak naprijed, objavljivanjem već snimljenog studijskog album "Zumra", koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primjenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • A Secret Gate (2003, Snail Records) - gostovanje na albumu Mostar Sevdah Reuniona
  • Rosa (2005, Snail Records)
  • Amira Live (2009, Gramofon)
  • Zumra (2009, Gramofon)
  • Zumra (2010, Harmonia Mundi/World Village)
  • Amulette (2011, World Village)
  • Silk&Stone (2014, World Village)

Turneja[uredi | uredi izvor]

Nastupi u 2010[uredi | uredi izvor]

Nastupi u 2011[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]