Idi na sadržaj

Arcanine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arcanine
Opći podaci
Japansko imeウインディ Uindi
Redni broj59
Generacijaprva
VrstaVatreni
Stepen1.
Razvio se izGrowlithea
Razvija se u-
RazvojVatreni kamen
Visina1,9 m
Težina155 kg
SposobnostBljesak vatre (Flash Fire)

Arcanineovo ime kombinacija je engleskih riječi "arcane" = tajanstveno, i "canine", što ima dva značenja kada je prevedeno na bosanski jezik; očnjak i pseći. Oba termina mogu se upotrijebiti kako bi objasnili značenje njegova imena. Njegovo japansko ime, Uindi (Windie), vjerovatno je posuđeno iz engleskog jezika, te znači "windy" = buran, vjetrovit, što se odnosi na njegovu burnu narav i brzinu. U početku, Arcanine se trebao zvati "Blaze", što doslovno znači plamen.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Arcanine je Pokémon s narandžastim krznom po kojem se pružaju crne, cik-cak pruge te ima mišićava prsa nalik tigru. Ima i veliko, čupavo krzno kremaste boje nalik grivi, što ga čini sličnim lavu. Drugim riječima, Arcanine je križanac psa i ligra, stvarnog križanca tigra i lava koji postoji u stvarnom svijetu.

U Pokémon svijetu, Arcanine je jedan od najimpresivnijih Pokémona. Mnogi atributi utječu na njegovu pohvalnu pojavu: unatoč njegovoj impresivnoj veličini, Arcanine je veoma okretan i graciozan. Može trčati nevjerovatnom brzinom, kao da leti. Kao u slučaju svih Vatrenih Pokémona, plamen koji gori unutar njegova tijela daje mu tu nevjerojatnu snagu. Njegova je griva predmet obožavanja te se čak i njegov lavež smatra "veličanstvenim" i "uzvišenim".

Arcaninea se na ovaj način štovalo već u prastarim vremenima, pogotovo u Kini, gdje su (u stvarnom životu, ne samo u Pokémon svijetu) štovali božanske subjekte nalik Arcanineu. Zapis na jednom starom papirusu otkriva da je Arcanineov prolazak kroz prerije privlačio ljude zbog njegovih kretnji i okretnosti.

Arcanineova vrsta klasificirana je kao "Legendarni Pokémon" u Pokédexu, iako je ta riječ vjerovatno u potpuno drugom kontekstu od stvarnih Legendarnih Pokémona. Teoretizira se, doduše, da je Arcanine trebao biti jedan od tri Legendarna Pokémona, a druga dva Zapdos i Articuno. Smatra se da su kasnije Pokémon dizajneri odlučili da sva tri Legendarna Pokémona budu ptice, pa su zamijenili Arcaninea s legendarnom Vatrenom pticom, Moltresom. Doduše, dali su mu oznaku "Legendarnog Pokémona".

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Arcaninea se ne može pronaći u divljini ni u jednoj Pokémon videoigri. Doduše, može ga se razviti iz Growlithea uz pomoć Vatrenog kamena. Zbog toga, dostupnost Arcaninea direktno ovisi o dostupnosti Growlithea i Vatrenog kamena.

Arcanineove statistike dobro su ujednačene. Imaju ukupno vrijednost od 555, što se može usporediti sa statistikama Legendarnih Pokémona (Mew i Celebi imaju ukupnu vrijednost od 600, dok Articuno i Entei imaju ukupno 580).

Unatoč svim njegovim atributima (visokim Speed i Attack statusima), Arcaninea se ne koristi često u kompetitivnim borbama, zbog lošega seta tehnika koji prirodno može naučiti kao Growlithe. Jedini fizički napadi koje može učinkovito koristiti jesu Naknada (Return)/Frustracija (Frustration), Ekstremna brzina (Extremespeed) i Skrivena moć (Hidden Power). Izbor kada razviti Growlithea u Arcaninea veoma je važan jer će dovesti do učenja nekih novih napada. Najbolji trenutak bio bi kada je Growlithe na 49. razini te zatim upotrijebiti Vatreni kamen. Growlithe na 49. novou nauči Bacač plamena (Flamethrower), a Arcanine na istoj razini uči Ekstremnu brzinu.

Doduše, Arcanine može biti veoma opasan protivnik, naravno, s pravim napadima. Preporučljivi set tehnika bio bi Pregrijavanje (Overheat)/Željezni rep (Iron Tail)/Ekstremna brzina/Zračni as (Aerial Ace). S ovim napadima, Arcanine bi trebao držati Bijelu travu (White Herb) da bi povratio snagu nakon negativnog učinka Pregrijavanja. Željezni rep dobro će doći u borbi s Kamenim Pokémonima. Zračni as tu je da bi potpunom preciznošću uzvratio Borbenim i Buba tipovima, uz Ekstremnu brzinu. Drobljenje (Crunch), Mračni napad koji se može naučiti samo kroz uzgajanje, mogao bi biti alternativa Zračnom asu, ipak, ovaj napad neće imati nikakav učinak ako se prethodno upotrijebi Pregrijavanje najmanje dva puta. U ovom slučaju, dobra stvar bila bi zamijeniti Pregrijavanje Bacačem plamena ili Vatrenom eksplozijom (Fire Blast).

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Arcanine je jedan od Garyjevih Pokémona. Isto tako, često ga koristi policajka Jenny, uz Growlithea.

U epizodi 416, društvo vidi Arcaninea kako bježi od Drewa i njegovog Flygona koji ga pokušavaju uhvatiti. Na kraju, ispada da je Arcanine zapravo trčao svojim mladuncima, malenim Growlithima, da bi ih nahranio.

As Kupole Tucker ima Arcaninea u Pokémon seriji.

U drugoj epizodi, Arcaninea se nakratko može vidjeti nacrtanog na kamenoj ploči u Pokémon centru zajedno sa Ho-ohom, Zapdosom i Articunom. Postoji zbrka među fanovima kakve veze Arcanine ima sa ova tri Pokémona, ako uopće veza i postoji. Ipak, sugerira se na to da su četiri Pokémona zapravo Arcanine, Zapdos, Articuno i Moltres (kojega je Ash zamijenio sa Ho-ohom, jer je to bio grub i nejasan crtež), te u tom slučaju ploča prikazuje prvobitna četiri legendarna Pokémona.