Zapdos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zapdos
Opći podaci
Japansko imeサンダー Sandā
Redni broj145
Generacijaprva
VrstaElektrični/Leteći
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se u-
Razvoj-
Visina1,6 m
Težina52,6 kg
SposobnostPritisak (Pressure)

Ime Zapdos kombinacija je engleske riječi "zap" = munja, što je povezano sa elektricitetom i njegovim Električnim tipom, i španske riječi "dos" = dva, odnoseći se na to da je brojčano druga Legendarna ptica. Njegovo je japansko ime Sandā zapravo fonetički izgovor riječi Thunder, dok je njegovo francusko ime Electhor kombinacija riječi "Electricity" = elektricitet, i imena "Thor". Thor je skandinavski bog munje i gromova, nordijski ekvivalent grčkog Zeusa i rimskog Jupitera.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Zapdos je jedna od triju moćnih Legendarnih ptica (druge dvije su Articuno i Moltres) te utjelovljuje spontanost elektriciteta i moć gromova. Njegova je anatomija tijela sposobna zadržavati nevjerovatno velike i po život opasne količine napona, koji se može vidjeti u odrazu na njegovo žuto tijelo i oštra krila. Iza njegovih glavnih žutih krila nalazi se par sporednih crnih krila.

Zapdos je Pokémon koji može slobodno kontrolirati elektricitet i smatra se da živi među olujnim oblacima, gdje očito dobija na moći nakon što ga udari grom. Zna ga se vidjeti dok izlazi iz tih oblaka, istovremeno ispuštajući nevjerojatne udare groma te čak i ako ne ispušta elektricitet, njegova krila stvaraju neobične pucketave zvukove dok leti.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

U prvobitnim Pokémon Red i Blue igrama namijenjenim igri na Game Boy konzoli, kao i u Pokémon FireRed i LeafGreen igrama, Zapdosa se može uhvatiti u Elektrani. Kao i prije svake borbe sa Legendarnim Pokémonom, preporučljivo je da igrač sačuva napredak igre prije borbe, jer postoji samo jedan Zapdos u igri, i ako ga ne uspije uhvatiti prvi put, neće imati drugu priliku. Zapdosa se može oteti od Cipher Grand Master Greevila u Pokémon XD: Gale of Darkness. Zapdos se pojavljuje kao šef u Pokémon Mystery Dungeon igri.

Nakon što ga se prenese sa Pokémon Red, Blue i Yellow verzija na Pokémon Gold, Silver i Crystal igre, Zapdos će držati Jarki prah (Brightpowder), koji snižava protivnikovu preciznost tokom izvođenja napada.

Kao Legendarni Pokemon, Zapdos ima visoke statistike; nijedna nije niže od 85 bodova, a najviši mu je njegov Special Attack status sa 125 bodova. Njegov jedinstveni Električni/Leteći tip čini ga imunim na razarajući napad Potresa (Earthquake), na kojeg je izrazito slab. Što se tiče napada koje može naučiti, Zapdos je relativno slab; veoma je učinkovit što se tiče Električnih i Letećih napada poput Bušenja kljucanjem (Drill Peck) i Groma (Thunder), ali nema nijedan snažniji napad drugog tipa. Zapdosa se može naučiti napad Čeličnog krila (Steel Wing), i kada mu se pročisti srce u Pokémon XD igri, Zapdos dobija pristup snažnom Psihičkom napadu Ekstra osjetljivosti (Extraseansory). Oba napada idu veoma dobro sa njegovom borbenom snagom. Preko kompetitivnih borbi na Internetu, može ga se naučiti Skrivenu moć Leda/Trave (Hidden Power Ice/Grass). Ovo znatno povećava njegove borbene sposobnosti te lahko može uzvratiti Salamanceu. Osim toga, sa njegovom nevjerovatnom brzinom, Zapdos može postati Choice Bander (Pokémon koji drži taj predmet smije koristiti samo jedan napad, ali je snaga tog napada znatno povećana). Mnogi ovo shvaćaju kao šalu, ali ako ga se nauči Skrivena moć Borbe (Hidden Power Fighting), Zapdos lahko može pobijediti Blissey ili Tyranitara. Uz to, njegovo STAB-om pojačano Bušenje kljucanjem nanosi mnogo štete snažnijim Pokémonima poput Celebija. Sa Udarom groma u svom arsenalu napada, istovremeno može onesvijestiti otpornog Skarmoryja ili većinu Vodenih Pokémona. Ova se strategija koristi kako bi se postigao najviši element iznenađenja ako protivnik nije spreman.

Zapdosa se ne može uhvatiti u drugoj generaciji igara, jer Elektrana više nije napuštena.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Zapdos se pojavio u prvobitnim epizodama Pokémon animirane serije kao robot u zabavnom parku, zajedno sa Moltresom.

Zapdosovo prvo pravo pojavljivanje bilo je u filmu Pokémon The Movie 2000, zajedno sa dvije ostale Legendarne ptice, Articunom i Moltresom.

Zapdos se pojavio u epizodi "As Clear as Crystal". Tim Raketa pokušao je ukrasti kristal koji iscjeljuje Električne Pokémone. U isto se vrijeme pojavio Zapdos te su Tim Raketa odlučili ukrasti oboje, no neuspješno.