Atopijski dermatitis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Atopijski dermatitis je veoma čest oblik upale kože. Obično se javlja kod osoba koje su sklone alergijama, najčešće kod male djece, obično oko trećeg mjeseca života, a pogađa 10-20% djece širom svijeta. Pored ovog naziva poznat je još i kao : ekcem, neurodermitis i endogeni ekcem.

Ovo dermatološko oboljenje nije prelazno.

Uzroci i nastanak[uredi | uredi izvor]

Stvarni uzrok bolesti nije poznat. Pretpostavlja se da je u pitanju greška u imunološkom sistemu, ali uzroci koji mogu potaknuti pojavu bolesti nisu do kraja utvrđeni niti su istovjetni za različite pacijente. Oboljenje spada u grupu atopijskih oboljenja i nasljednog je tipa. Oko 25 posto djece čiji je jedan roditelj atopičar sklona su toj bolesti, a postotak se penje i na 50 ako su oba roditelja atopičari.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Najčešće se javlja kod novorođenčadi u vidu promjenama na koži u obliku crvenila, mjehurića s bistrim ili gnojnim sadržajem, suhe i raspucale kože. Najčešće zahvaćeni dijelovi tijela su: lice, vlasište, stražnji dio vrata i pregibi zglobova, ali bolest može da se proširi i na cijelo tijelo. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa sklone su superinfekcijama zbog poremećaja u vrijednostima T limfocita supresora. Bolest može da se povuče oko prve, treće ili sedme godine života, ili u pubertetu. Može se, međutim, dogoditi da oblik s kožnim simptomima prijeđe u bronhitis ili astmu i obrnuto, odnosno u tim razdobljima promijeni se samo organ koji reaguje na podražaje.

Liječenje[uredi | uredi izvor]

Oficijelna medicina za ovu bolest još uvijek nema lijek. Bolest se liječi samo simptomatski. Daju se antihistaminici, lijekovi koji ublažavaju alergijsku reakciju i kortikosteroidi. [