Betonska brana / Da l' oblak zna?

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Betonska brana / Da l' oblak zna
singl Indexa
Objavljen1981.
ŽanrJazz, pop
Trajanje8:35
IzdavačJugoton
Hronologija albuma Indexa
Njene oči, usne, ruke / Oj, Neretvo
(1980)
Betonska brana / Da l' oblak zna
(1981)
Pozdravi Sonju / Na svoj način / Dobar dan, tugo
(1983)

Betonska brana / Da l' oblak zna je singl sarajevske pop rock grupe Indexi. Objavila ga je izdavačka kuća Jugoton 1981. godine. Muzički aranžman za naslovnu pjesmu "Betonska brana" uradio je Sinan Alimanović, kao i muziku zajedno sa gitaristom Indexa Slobodanom "Bodom" Kovačevićem. Tekst je napisao Vlado Dijak. Muzika u obje pjesme urađena je u stilu lagahne jazz muzike sa elementima pop balade, po uzoru na američke izvođaće, sa solo saksofonom i pratećim pjevačicama. Prvi put je koncertno izvedena na festivalu Vaš šlager sezone te iste godine.

Na B strani singl ploče je pjesma "Da l' oblak zna", za koju je muziku i tekst napisao basist Indexa Fadil Redžić, a aranžman Ranko Rihtman. Prvi put je koncertno izvedena na Festivalu Opatija 1981. godine. Slobodan "Bodo" Kovačević se istakao u obje pjesme kvalitetnim sviranjem na akustičnoj i električnoj gitari. Nakon albuma Modra rijeka iz 1978. godine, koji je kvalitetno urađen u stilu progresivne rock muzike, na ovoj singl ploči muzičari grupe Indexi nastavili su komponirati pjesme svirajući muzičke stilove koje nisu ranije svirali. Istovremeno, pokazali su svoju sviračku i kompozitorsku zrelost zajedno sa tadašnjim novim klavijaturistom Sinanom Alimanovićem, koji je unio svježinu i muzičku širinu. Dizajn za omot singl ploče uradio je Ivan Ivezić.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Indexi - Betonska brana / Da l' oblak zna". discogs.com. Pristupljeno 15. 12. 2021. line feed character u |title= na mjestu 10 (pomoć)
  2. ^ a b "Indexi - Betonska brana / Da l' oblak zna". progarchives.com. Pristupljeno 15. 12. 2021.