Blekinge

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Blekinge
Grb Blekingea Položaj Blekingea u Švedskoj
Regija Götaland
Kanton Blekinge län
Površina 2.941 km2
Stanovništvo 150.325
Gustoća stanovništva 51,1/km2


Blekinge je historijska pokrajina u Götalandu u jugoistočnoj Švedskoj. Graniči sa pokrajinama Småland na sjeveru i Skåne na zapadu, dok je na istoku i jugu okružuje Baltičko more.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Blekinge je u sastavu kantona Blekinge. Pokrajina ima površinu od 2.941 km2 i 150.325 stanovnika. Gustoća naseljenosti je 51,1 stanovnika po kvadratnom kilometru. Najveći grad i glavni grad pokrajine je Karlskrona, a najveće jezero je Halen na zapadu pokrajine u blizini Olofströma. Veliki dio jezera je ujedno i dio prirodnog rezervata (šv. Halens naturreservat)

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Historija[uredi | uredi izvor]

Blekinge je, zajedno sa pokrajinama Skåne i Halland, bio dio Danske sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u danskom gradu Roskilde 25. februara 1658.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]