Hälsingland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hälsingland
Grb Hälsinglanda Položaj Hälsinglanda u Švedskoj
Regija Norrland
Kanton Gävleborgs län, Jämtlands län
Površina 14.264 km2
Stanovništvo 133.540
Gustoća stanovništva 9,4/km2


Hälsingland (fon. Helsingland) je historijska pokrajina na jugu Norrlanda u Švedskoj. Graniči sa pokrajinama Gästrikland na jugu, Dalarna i Härjedalen na zapadu i Medelpad na sjeveru, dok je na istoku okružuje Botnički zaljev.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Velikim dijelom pokrajina pripada kantonu Gävleborgs län, dok je neznatan dio pokrajine na sjeverozapadu (Ytterhogdal) u sastavu Jämtlands läna. U pokrajini se nalaze općine Bollnäs, Hudiksvall, Nordanstig, Ovanåker i Söderhamn. Najstariji gradovi Hälsinglanda, Hudiksvall (osnovan 1582) i Söderhamn (osnovan 1620), su 300 godina bili i jedini gradovi pokrajine, sve do 1942. kada je Bollnäs dobio status grada.

Pokrajina se prostire na površini od 14.264 km2 i broji 133.540 stanovnika. Oko 85% površine je prekriveno šumama, tako da je šumska industrija glavni izvor prihoda. Rijeka Ljusnan, koja izvire u pokrajini Härjedalen i protiče duž cijelog Hälsinglanda ulijevajući se na kraju u Botnijsko more kod mjesta Ljusne, je najvažnija rijeka pokrajine, dok je Dellensjöarna najveće jezero. Garpkölen, sa svojih 671 m, je najviša planina Hälsinglanda.

Mjesta[uredi | uredi izvor]

Jezera[uredi | uredi izvor]

Rijeke[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]