Härjedalen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Härjedalen
Grb Härjedalena Položaj Härjedalena u Švedskoj
Regija Norrland
Kanton Jämtlands län
Površina 11.954 km2
Stanovništvo 10.028
Gustoća stanovništva 0,9/km2


Härjedalen (fon. Herjedalen) je historijska pokrajina u Norrlandu u središnjoj Švedskoj. Graniči sa pokrajinama Medelpad i Hälsingland na istoku, Dalarna na jugu, Jämtland na sjeveru te Norveškom na zapadu.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Härjedalen je, zajedno sa pokrajinom Jämtland i manjim dijelovima Ångermanlanda, Hälsinglanda, Dalarna, Medelpada i Lapplanda, u sastavu kantona Jämtlands län. Pokrajina se prostire na površini od 11.954 km2 i broji 10.550 stanovnika. Izuzetno je brdovita i šumovita. 80% površine izdiže se 500 metara iznad nivoa mora, a 40-tak mjesta čak i preko 1000m. U pokrajini se nalazi i planina Sånfjället (1277m), jedan od ukupno dvadesetiosam nacionalnih parkova u Švedskoj. Planina je poznata i kao područje sa najvećim brojem medvjeda u Švedskoj. Helags, dio planinskog gorja Skanderna na sjeverozapadu Härjedalena, izdiže se 1797m iznad mora i time je najveći planinski vrh Švedske južno od polarnog kruga.

Veća mjesta[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]