Bohuslän

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bohuslän
Grb Bohusläna Položaj Bohusläna u Švedskoj
Regija Götaland
Kanton Västra Götalands län
Površina 4.473 km2
Stanovništvo 270.628
Gustoća stanovništva 60,5/km2


Bohuslän (fon. Bohuslen; latinski Bahusia) je historijska pokrajina u Götalandu na zapadu Švedske. Graniči sa pokrajinama Dalsland i Västergötland na istoku te Norveškom na sjeveru, dok je moreuz Skagerrak u Sjevernom moru odvaja od Danske. Bohuslän je u sastavu kantona Västra Götaland. Pokrajina ima površinu od 4.473 km2 i 270.628 stanovnika. Gustoća naseljenosti je 60,5 stanovnika po kvadratnom kilometru. Najveći grad pokrajine je Uddevalla. Pokrajina je ime dobila po tvrđavi Bohus, koju je podigao norveški kralj Håkon V 1308. Od tvrđave, nekadašnjeg najjačeg utvrđenja Norveške, ostale su samo ruine.

U doba Vikinga Bohuslän je bio dio Vikena koji je obuhvatao obalno područje Oslo-zaljeva (šv. Oslofjorden). Područje je bilo podijeljeno na dva dijela: Ranrike na sjeveru i Älvsyssel na jugu. Potpisivanjem Mirovnog sporazuma u Roskildeu 26. februara 1658. pokrajina Bohuslän, koja je tada bila sastavni dio kraljevine Danska-Norveška, pripala je Švedskoj.

Veća mjesta[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]