Borut Pahor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Borut Pahor
Borut Pahor 2010.jpg
Rođenje (1963-11-02) 2. novembar 1963 (56 god.)
Postojna,[1] SFRJ

Borut Pahor (2. novembra 1963. -) slovenski je ljevičarski političar i trenutni predsjednik Republike Slovenije počev od septembra 2012. U periodu od novembra 2008. do februara 2012. nalazio se na položaju premijera i na čelu stranke Socijalnih demokrata. U novembru 2017. na predsjedničkim izborima osvojio je drugi predsjednički mandat.

Rođen je u Postojni, tada SR Slovenija, SFRJ. Djetinjstvo je proveo u Šempetru pri Gorici na granici s Italijom. Srednju školu je završio u Novoj Gorici i 1983. upisao Univerzitet Ljubljana gdje je 1987. diplomirao politologiju, a za diplomski rad dobio Prešernovu nagradu.

Za vrijeme studija je postao član SKJ, odnosno njene republičke organizacije ZKS. Tamo je postao zagovornik reformističkog krila pod Milanom Kučanom. Na prvim višestranačkim izborima je kao kandidat ZKS izabran u slovenski parlament gdje je ostao do 2004. godine. Godine 1997. je došao na čelo Združene liste socijalnih demokrata zalažući se za platformu Trećeg puta.

Pahor je pred parlamentarne izbore 2008. godine sklopio savez sa Liberalnom demokracijom Slovenije i strankom Zares. Nakon izbora mu je formiranje vlade omogućila penzionerska stranka DeSuS. Pahorova vlada je na vlast došla nedugo nakon izbijanja globalne recesije koja je, pogotovo 2009. godine, teško pogodila Sloveniju. Pahor je u odnosu na svog prethodnika Janeza Janšu ostvario vrlo dobre odnose sa susjednom Hrvatskom, pristavši na arbitražu o spornoj granici, i za to stekao podršku na referendumu. Međutim, njegovi pokušaji da efekte krize riješi politikom rezova, uključujući smanjivanje penzija, učinile su njegovu vladu nepopularnom. U aprilu 2011. su ga formalno napustili penzioneri, a u julu 2011. i stranka Zares. 20. septembra 2011. mu je izglasano nepovjerenje.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]