Janez Drnovšek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Janez Drnovšek
Example alt text
Rođenje

17. maj 1950.

Celje, Jugoslavija
Smrt

23. februar 2008.

Zaplana, Slovenija

Janez Drnovšek (sl. Jánez Drnòušek), slovenski političar i državnik, rođen je u Celju 17. maja 1950., a umro od karcinoma 23. februara 2008. u mjestu Zaplana, u blizini Vrhnike, Slovenija.

Kao mladi ekonomist se odmah nakon diplomiranja 1973. godine zaposlio u poduzeću IGM Zagorje i 1981. godine magistrirao na temu Analiza organizacijskog razvoja tipičnog građevinskog poduzeća. Nakon toga dugo je radio kao direktor Ljubljanske banke u Ljubljani, a jednu godinu je službovao kao ekonomski savjetnik jugoslavenske ambasade u egipatskom Kairu.

1986 god. je doktorirao u Mariboru s temom Međunarodni monetarni fond i Jugoslavija. Iste godine je postao slovenski delegat Saveza republika i pokrajina bivše SFRJ. 15. maja 1989. godine je postao predsjednik Predsjedništva SFRJ. Dužnost predsjednika je obavljao do 15. maja 1990. Kao pregovarač u slovenskom izaslanstvu tiokom raspada Jugoslavije odigrao je ključnu ulogu. U julu 1991. uspio je dogovoriti povlačenje JNA s teritorija Slovenije.

1992 godine je postao predsjednik stranke LDS, i tu dužnost je vršio sve do 2003. godine. Iste godine (1992.) je postao i predsjednik Vlade Republike Slovenije. Predsjednikom Republike Slovenije je postao 2003. godine sa predviđenim mandatnim rokom u trajanju od 5 godina. Posljednje godine predsjedanja državom obilježila je njegova uloga u međunarodnim odnosima. Posvetio se i ekonomskom usmjeravanju i socijalno angažiranom djelovanju. Od napuštanja dužnosti slovenskoga predsjednika živio je povučeno u selu Zaplana, dvadesetak kilometara od Ljubljane.

Za svoje zasluge u procesu osamostaljivanja Slovenije 1992. godine odlikovan je najvišim državnim odlikovanjem Slovenije.