Bozon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Standardni model elementarnih čestica

Bozon' je čestica koja ima cjelobrojan spin, dok fermion ima polubrojan spin. Ona je prijenosnik slabe nuklearne sile, odgovorne za raspade protona u neutrone i obrnuto. Jako su masivni te im je djelovanje ograničeno na atomsku jezgru. Dijeli se na W i Z bozone. U bozone spadaju elementarne čestice koje se zovu baždarni bozoni, subatomske čestice mezoni, Cooperovi parovi elektrona (supervodljivost), pa čak i cijeli atomi sa parnim brojem nukleona (superfluidnost ukapljenog helija-4).

Ime su dobili u spomen na indijskog fizičara Satyendru Nath Bosea koji je, istovremeno s Albertom Einsteinom, objasnio termodinamičko ponašanje nakupine ovakvih čestica.

Bozoni su sljedeće čestice:

Sve čestice su ili bozoni ili fermioni. Bozon je nosilac osnovnih interakcija. Za Bozone ne važi Paulijev princip isključenja, zato može jedno kvantno stanje zauzimati više bozona.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Bozon koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.