Lepton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Leptoni su elementarne čestice na koje ne djeluje jaka nuklearna sila, čime se razlikuju od kvarkova, a zajedno s njima ubrajaju se u fermione.

Postoje tri poznate generacije parova leptona: elektron, mion i tau-čestica koji nose jedinični električni naboj čine jedan član para, a drugi član je odgovarajući neutrino koji je neutralan i gotovo bez mase. Za svaku od ovih šest čestica postoji također i odgovarajuća antičestica, pri čemu su nabijene čestice negativne, a antičestice pozitivne.

Leptone karakterizira zakon o očuvanju leptonskog broja - zbir leptona (leptonski broj 1) i antileptona (leptonski broj -1), koji ulaze u reakciju, jednak je broju leptona koji iz nje izlaze.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Lepton koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.