Brusnica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Info
Ovo je glavno značenje pojma Brusnica. Za druga značenja, pogledajte Brusnica (čvor).
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Brusnica
Brusnica
Brusnica
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Red Ericales
Porodica Ericaceae
Rod Vaccinium
Vrste
Vaccinium vitis-idaea - brusnica

Brusnica (lat. Vaccinium vitis-idaea) je biljka iz porodice Ericaceae.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Patuljasti gusti žbun, naraste od 10 do 40 cm. Ima ovalne listove, koji su poredani u parovima i naizmjenično, tamno-zelene boje. Na vrhu izdanaka vise u grozdovima bijeli, rjeđe crvenkasti pojedinačni cvjetovi, zvonastog oblika. Cvijetovi su četveročlani, a kod drugih vrsta iz roda Vaccinium petočlani. Krajem augusta i početkom septembra iz cvjetova nastaju prvo bijeli plodovi, a kasnije pocrvene.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Pošto je brusnica veoma otporna na hladnoću i mraz (do -40 °C), rasprostranjena je u većem dijelu sjeverne hemisfere, od krajeva sa umjereno-kontinentalnom klimom, sve do arktičkog kruga (71° sjeverne širine). Voli sunčana i suha mjesta i kisela tla sa humusom, a podnosi i manje hranjiva pješčana tla i sjenovite dijelove šume.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Brusnica sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A (beta karoten), vitamina B grupe (B1, B2, B3) te mnogo minerala. Pored ovog, sadrži benzolnu kiselinu, koja služi kao prirodni konzervans kao i oko 30 jedinjena fenola i polifenola. Sjemenke brusnice sadrže omega-3 masne kiseline.

100g brusnica sadrži:
kcal kJoule voda (g) masnoća (g) kalij (mg) kalcijum (mg) magnezijum (mg) Vitamin C (mg)
35-39 148-162 88 0,5 72 14 6 12

Izvor: EU NWKRL 90/496/EWG

Upotreba[uredi | uredi izvor]

U Skandinaviji i Baltičkim zemljama, sakupljaju se u prirodi, a koriste se uglavnom u obliku džema, pekmeza, kompota i sirupa. U medicini čaj od brusnice se koristi za razne oblike upale urinarnog trakta.