Burgundska kraljevina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka.
Prvo kraljevstvo

Burgundska kraljevina je bila srednjovjekovna evropska kraljevina, nastala u drugoj polovini 5. vijeka, kada su se Burgundi, po dozvoli rimskog cara, nastanili u lionskoj provinciji. Rani germanski Burgundi (ili Burgundiones) su živjeli u istočnom dijelu srednje Evrope (u današnjoj Poljskoj, a vjerovatno i Moravskoj) po Tacitu iz 98. godine N.E. U 3. i 4. vijeku oni, kao i Franci, nisu igrali veliku ulogu u podrivanju Zapadnog rimskog carstva, ustvari Burgundi su bili relativno mali narod. Prešli su Rajnu s Vandalima 406. i naselili se duž njene zapadne obale, sa svojim ​​sjedištem u Ženevi. Tamo su naišli na druge grupe germanskih naroda koji su se naselili na upražnjena zemljišta pod vlašću Rimljana u 3. vijeku, zajedno sa Chamavi i drugim franačkim narodima. Za vrijeme vladavine cara Gundobada (464-516) zapisan je burgundski zakon. To je zbirka burgundskog prava, sastavljena pod snažnim uticajem rimskog prava. Burgundi su za rimljane sastavili posebnu zbirku rimskih zakona (Lex Romana Burgundionum). Burgundsku kraljevinu su 534 godine uništili Franci.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]