Carl Neumann

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
 

Carl Gottfried Neumann (7. maj 1832. - 27. mart 1925. godine) je bio njemački matematičar.

Neumann je rođen u Königsbergu, Pruska, kao sin mineralogičara, fizičara i matematičara Franza Ernsta Neumanna (1798.-1895.), koji je bio profesor mineralogije i fizike na Univerzitetu u Königsbergu. Carl Neumann je studirao u Königsberg i Halleu, a bio je profesor na univerzitetima u Halleu, Baselu, Tübingenu i Leipzigu.

Neumann je radio na Dirichletovom principu, te se može smatrati za jednog od začetnika teorije integralnih jednačina. Neumannov red, koji je analogan geometrijskom redu

 \frac{1}{1-x} = 1 + x + x^2 + \cdots ,

ali za beskonačne matrice, dobio je naziv po njemu.

Zajedno sa Alfredom Clebschom Neumann je osnovao matematički istraživački časopis Mathematische Annalen. Umro je u Leipzigu.

Neumannov granični uslov za određene vrste običnih i parcijalnih diferencijalnih jednačina dobio je naziv po njemu.

Radovi Carla Neumanna[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Cheng, A. and D. T. Cheng (2005). Heritage and early history of the boundary element method, Engineering Analysis with Boundary Elements, 29, 268–302.
Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: