Carol W. Greider

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carolyn Widney Greider
Rođenje (1961-04-15) 15. april 1961 (63 godine)
San Diego, Sjedinjene Američke Države
DržavljanstvoAmeričko
InstitucijaLaboratorija Cold Spring Harbor
Johns Hopkins School of Medicine
KalifornijskI univerzitet u Santa Cruzu
Akademski mentorElizabeth Blackburn
Poznat(a) poOtkriće Telomeraza

Carolyn Widney Greider (rođena 15. aprila 1961) jest američka molekularna biologinja i nobelovka. Pridružila se Kalifornijskom univerzitetu u Santa Cruzu kao profesor na odsjeku za molekularnu, ćelijsku i razvojnu biologiju[1] u oktobru 2020.

Otkrila je enzim telomerazu 1984, dok je bila postdiplomski student Elizabeth Blackburn na Univerzitetu Kalifornije, Berkeley. Bila je pionir istraživanja strukture telomera, krajeva hromosoma. Dobila je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 2009, zajedno sa Blackburnom i Jackom W. Szostakom, za njihovo otkriće da su telomeri zaštićeni od progresivnog skraćivanja enzimom telomerazom.[2]

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođena je u San Diegu, Kalifornija.[3] Njen otac, Kenneth Greider, bio je profesor fizike.[4] Njena porodica se preselila iz San Diega u Dejvis, u Kaliforniji, gde je provela mnogo svojih ranih godina i diplomirala u srednjoj školi Davis 1979. Diplomirala je na Koledžu za kreativne studije na Univerzitetu Kalifornije, Santa Barbara, sa diplomom. diplomirala je biologiju 1983. Za to vrijeme studirala je i na Univerzitetu u Getingenu i tamo napravila značajna otkrića.[5]

Greiderova je disleksična i navodi da su njene "kompenzatorske vještine također imale ulogu u mom uspjehu kao naučnika, jer čovjek mora intuiirati mnoge različite stvari koje se dešavaju u isto vrijeme i primijeniti ih na određeni problem".[6] Greider je prvobitno posumnjala na njenu disleksiju nakon što je vidjela obrasce uobičajenih grešaka, kao što su riječi unatrag, kada je dobila ocjenjeni rad u prvom razredu.[7] Greider je počeo da pamti riječi i njihov pravopis umjesto da pokušava da zvuči pravopis riječi.[6] Greider je značajno radio na prevazilaženju svoje disleksije kako bi postala uspješna u svom profesionalnom životu i smatra da joj je disleksija pomogla da uvaži razlike i donese neobične odluke kao što je ona da radi sa Tetrahimenom, neobičnim organizmom.[6]

Greiderova je u početku imala poteškoća da upiše postdiplomske studije zbog niskih GRE rezultata, što je rezultat njene disleksije. Greider se prijavio na trinaest diplomskih škola i bio je primljen na samo dvije, Kalifornijski institut za tehnologiju i Univerzitet Kalifornije, Berkli.[6] Odabrala je Berkeley, gdje će moći raditi sa Elizabeth Blackburn i gdje će njih dvoje otkriti telomerazu.[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stephens, Tim. "Eminent biologist Carol Greider to join UC Santa Cruz faculty". UC Santa Cruz News (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 5. 2020.
  2. ^ "Blackburn, Greider, and Szostak share Nobel". Dolan DNA Learning Center. Arhivirano s originala, 22. 10. 2009. Pristupljeno 5. 10. 2009.
  3. ^ "Hopkins "Telomere" expert Carol Greider shares Germany's largest science prize". Arhivirano s originala, 14. 8. 2016. Pristupljeno 29. 3. 2024.
  4. ^ "Former Davis resident receives Nobel Prize". The California Aggie. 12. 10. 2009. Arhivirano s originala, 12. 3. 2017. Pristupljeno 7. 4. 2015.
  5. ^ Press release, University of Göttingen (December 9, 2009). (German)
  6. ^ a b c d e Kathy Crockett. "Carol Greider, Scientist, Nobel Prize Winner". Yale University. The Yale Center for Dyslexia & Creativity. Pristupljeno 5. 3. 2015.
  7. ^ "Carol W. Greider – Biographical". www.nobelprize.org. Pristupljeno 28. 9. 2017.