Charles Rolls

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charles Stewart Rolls
Suosnivač kompanije Rolls-Royce
Rođenje (1877-08-27) 27. august 1877.
London, Engleska
Smrt12. juli 1910(1910-07-12) (32 godine)
Bournemouth, Engleska

Časni Charles Stewart Rolls (27 august 1877 - 12 juli 1910), britanski automobilski dizajner i avijatičar, suosnivač, zajedno sa Frederick Henry Royceom, kompanije Rolls-Royce za proizvodnju automobila.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Londonu, ali je bio vezan za Monmouth, Wales odakle su poticali njegovi preci. Bio je sin 1st Baron Llangattocka. Obrazovanje je sticao na Eton Collegeu i Trinity Collegeu, Cambridge, i od rane mladosti je bio zainteresovan za motore. 1906 se udružio sa Frederick Henry Royce da bi zajedno osnovali kompaniju, Royce je pružao tehničko znanje a Rolls finansijusku potporu i poslovnu spretnost.

Rolls je također bio i jedan od prvih avijatičara. Bio je osnivač kluba pod nazivom Royal Aero Club i druga osoba koja je dobila dozvolu da leti sa tim klubom. 2 juna 1910. je bio prva osoba koja je napravila besprekidno dvostruko prelijetanje Engleskog Kanala.

Iste godine je poginuo u avionu, kada se odvojio rep njegovog Wright Flyera na mjestu Bournemouth. Bio je prvi Britanac koji je poginuo u avionskoj nesreći. U sjećanju na njega podignuta je i statua na Agincourt Squareu u Monmouthu.

Reference[uredi | uredi izvor]