Charles Rolls

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Charles Stewart Rolls
Example alt text
Suosnivač kompanije Rolls-Royce
Rođenje

27. august 1877.

London, Engleska
Smrt

12. juli 1910.

Bournemouth, Engleska

Časni Charles Stewart Rolls (27 august 1877 - 12 juli 1910) je bio suosnivač, zajedno sa Frederick Henry Royceom, kompanije Rolls-Royce za proizvodnju automobila.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Londonu, ali je bio vezan za Monmouth, Wales odakle su poticali njegovi preci. Bio je sin 1st Baron Llangattocka. Obrazovanje je sticao na Eton Collegeu i Trinity Collegeu, Cambridge, i od rane mladosti je bio zainteresovan za motore. 1906 se udružio sa Frederick Henry Royce da bi zajedno osnovali kompaniju, Royce je pružao tehničko znanje a Rolls finansijusku potporu i poslovnu spretnost.

Rolls je također bio i jedan od prvih avijatičara. Bio je osnivač kluba pod nazivom Royal Aero Club i druga osoba koja je dobila dozvolu da leti sa tim klubom. 2 jna 1910. je bio prva osoba koja je napravila besprekidno dvostruko prelijetanje Engleskog Kanala.

Iste te godine je i poginuo u avionu, kada se odvojio rep njegovog Wright Flyera na mjestu Bournemouth. Bio je prvi Britanac koji je poginuo u avionskoj nesreći. U sjećanju na njega podignuta je i statua na Agincourt Squareu u Monmouthu.