Idi na sadržaj

Chikorita

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Chikorita
Opći podaci
Japansko imeチコリータ, Chikorīta
Redni broj152
Generacijadruga
VrstaTravnati
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uBayleefa
Razvojsticanjem iskustva
Visina0.9 m
Težina6.4 kg
SposobnostBujanje (Overgrow)

Ime Chikorita vjerovatno je alternativni način pisanja trave "chicory" = cikorija, sa sufiksom "-ita", što označava njenu malu veličinu.

Biološke karakteristike

[uredi | uredi izvor]

Chikorita je po prirodi umiljat i poslušan Pokémon koji uživa u sunčanju na suncu. Tu se pripisuje svojstvo procesa fotosinteze koja se dešava kada zrake Sunca dodiruju list na Chikoritinoj glavi. List služi više svrha; u prirodnom okruženju, njegov list otkriva gustoću vlage i temperaturu da bi mu pomogao da nađe toplija mjesta. Ugodna aroma koja struji iz lista može se upotrijebiti u borbi kako bi smirio protivnika i držao ga na sigurnoj udaljenosti. Kao i Bulbasaur, Chikorita je gmazolikog izgleda, ali ima poveći list na glavi, ogrlicu sjemenki oko vrata i malen rep. Chikorita bi mogao biti Pokémon koji nalikuje na tuataru jer nalikuje na dinosaursima, a tuatara je živjela i u doba dinosaursa. Isto tako, Chikorita upotrebljava svoj list da bi upio Sunčevu svjetlost, kao što se teoretizira da tuatara koristi svoje "treće oko" da bi upila UV zrake radi vitamina D.

U videoigrama

[uredi | uredi izvor]

Jedan od dosljednih aspekata svih Pokémon igara – od Pokémon Red i Blue za Nintendo Game Boy, do igara Pokémon Diamond i Pearl za Nintendo DS konzole – izbor je tri različita Pokémona na početku igračeve avanture; ta tri Pokémona etiketirana su kao Početni (ili starter) Pokémoni. Igrač može birati između Vodenog, Vatrenog ili Travnatog Pokémona, autohtonog za to područje; izuzetak od ovog pravila je Pokémon Yellow (remake verzija prvobitnih igara koja prati priču Pokémon animirane serije), gdje igrač dobija Pikachua, Električnog miša, poznatog po tome što je maskota Pokémon medijske franšize.

Chikorita je jedan od početničkih Pokémona dostupnih u Pokémon Gold, Silver i Crystal (druga dva su Cyndaquil i Totodile). Birajući ovog Pokémona kao startera, razina igre namještena je na "teško" zbog činjenice da prvi, drugi i sedmi vođa dvorane koriste Pokémone čiji tipovi u prednosti nad Chikoritinim Travnatim tipom, a Normalni, Duh i Borbeni tipovi Pokémona u trećoj, četvrtoj i petoj dvorani nisu slabi na Travnate napade.

U Pokémon Emerald videoigri, Prof. Birch dopušta igraču da bira između Cyndaquila, Totodilea i Chikorite nakon popunjavanja Hoenn Pokédexa. U Pokémon XD: Gale of Dakness, pobijedivši Mt. Battle u Story Modu, dopušta igraču da dobije Chikoritu s tehnikom Mahnite biljke (Frenzy Plant), izuzetno moćnom Travnatom tehnikom koja je inače dostupna samo Venusauru. Chikorita je isto tako jedan od šesnaest startera u Pokémon Mystery Dungeon igrama.

U animiranoj seriji

[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, Ash Ketchum uhvati Chikoritu u ranijim epizodama svojih Johto avantura, nakon što je spasi od iznenadne snježne oluje. Chikoritin spol nije izričito napomenut, iako serija podrazumijeva da je Chikorita ženka jer je zatreskana u Asha. Chikorita je veoma nježna i odana, i često Pikachua gleda kao protivnika za Ashovom naklonošću. Možda se baš zbog te naklonosti Chikorita razvija u Bayleef kada se Ash nađe u smrtnoj opasnosti. Iako većina Chikorita ne zna koristiti Šibanje viticom (Vine Whip), to je potpisni napad Ashove Chikorite.

Casey i Jackson treneri su koji imaju (ili su imali) Chikoritu kao svoga početnog Pokémona. Jackson je spomenuo da je nekada imao Chikoritu, ali je ona otada evoluirala u Meganiuma. Caseyjina Chikorita, kao i sama Casey, veoma je naklonjena Electabuzz bejzbolskom timu. Liječenje velikog jaza u vezi između Casey i Chikorite (u kojoj je Casey Chikoritu dovela do ruba iscrpljenosti u natjecanju na Buba Pokémone) bilo je njeno razvijanje u Bayleef. Kasnije će se ona razviti u Meganiuma u Caseyjinu posljednjem pojavljivanju u Pokémon animiranoj seriji.