Bayleef

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bayleef
Bayleef.png
Opći podaci
Japansko ime ベイリーフ, Beirīfu
Redni broj 153
Generacija druga
Vrsta Travnati
Stepen 1.
Razvio se iz Chikorite
Razvija se u Meganiuma
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1.2 m
Težina 15.8 kg
Sposobnost Bujanje (Overgrow)

Ime Bayleef dolazi od engleske riječi "bay leaf", što znači lovorov list.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Bayleef izgleda kao sauropod (dinosaurusa) iz crtanih filmova. Ima blijedožuto tijelo koje podupiru četiri noge, i dugačak vrat i rep. Na vrhu njegove glave nalazi se jedan veliki list, a oko vrata ima sedam ovalnih, prugastih listova.

Bayleefova je najveća značajka njegova "ogrlica" od sedam cjevastih listova na njegovom vratu. Svaki od ovih uvijenih listova u sebi sadrži izdanak stabla. Iz ovih listova struji privlačan miris koji sadrži poticajna svojstva koja utječu na one koji ga mirišu. Može razveseliti ljude, povratiti njihovo zdravlje, učiniti ih snažnijim i čak povećati njihov nagon za natjecanjem.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

U gotovo svim Pokémon video igrama, jedini način kako bi se dobilo Bayleefa jest prethodno razvivši Chikoritu na 16. razini. Zbog toga, dostupnost Chikorite u igri određuje dostupnost Bayleefa.

Bayleef ima dosta dobre značajke, posebno mu se ističe Defense. Njegovi Attack i Special Attack gotovo su jednaki, pa može koristiti fizičke i specijalne napade jednako učinkovito. Njegov se evoluirani oblik Meganium obično preferira u borbama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Bayleef je jedan od Pokémona koje Ash koristi u svom timu. Evoluirala je iz Chikorite u epizodi 201. Kao i njen prethodni oblik, Bayleef osjeća snažnu privrženost prema svom treneru, koju obično iskazuje time što se svaki put pokušava popeti na Asha, što je sada malo teže zbog dramatičnog povećanja njene težine i veličine. Jedan trenutak za pamćenje bio je onaj kada je Bayleef pobijedila u utrci u kojoj je Ash vozio skateboard kojim je Bayleef upravljala, pobijedivši Garyja i njegovog Arcaninea, koji se inače smatra jednim od najbržih Pokémona. Ash je koristio Bayleef u brojnim borbama u Johto regiji, uključujući i borbu u dvorani za Ashov šesti bedž gdje je sama pobijedila Poliwratha i Machokea. Ash je koristio Bayleef i u Johto ligi, gdje se borila protiv Garyjeva Blastoisea i izgubila, te Harrisonovog Houndooma i pobijedila uprkos Houndoomovoj prednosti nad njenim tipom. Ipak, nakon što je pobijedila Houndooma, izgubila je protiv Harrisonova Blazikena. Bayleef je trenutačno u laboratoriju profesora Oaka jer se Ash odlučio na novi početak kada je krenuo u Hoenn regiju, i zbog toga pustio sve svoje Pokémone, osim Pikachua kod profesora Oaka.