Crotram

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hrvatski niskopodni tramvaj TMK 2200
Interijer tramvaja

Konzorcijum dvaju hrvatskih firmi, koji proizvodi prvi hrvatski niskopodni tramvaj- TMK 2200, jedan od svega pet proizvođača niskopodnih tramvaja u Evropi. Sastoji se od Elektroindustrije Končar i Gredelja, iz Zagreba. Prema ugovoru, sklopljenom sa gradom Zagrebom, konzorcijum će do 2007. godine isporučiti Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET), gradskoj prijevozničkoj kompaniji, 70 niskopodnih tramvaja. Na zagrebačkim cestama već vozi 20 tramvaja (april 2006), koji su se pokazali iznimno pouzdanim i sa odličnim performansama, uz visoki komfor koji pruža umjetna klima, niskopodnost- što omogučije i invalidima da uniđu u tramvaj bez ičije pomoći, kvalitetne ergonomske stolice i prostranost interijera.

Novi tramvaj se proizvodi serijski, a već postoji i strani interes za nabavku ovoga visokotehnološkog gradskog vozila iz Varšave, Melbournea, nekih francuskih gradova, Sofije i Beograda, itd.

Tramvaj TMK 2200 je preko 70% hrvatski proizvod (posebno sofisticirana elektronika, razvijena u Končaru), s naglaskom na još veće povećanje domaćeg udjela, u narednom periodu.

Tramvaj je dugačak 32 metra, može primiti 202 putnika, a doseže maksimalnu brzinu od 70 km/h.

Na njemu su prvi put u svijetu primijenjena neka najsofisticiranija riješenja. Tako kretanjem TMK 2200 upravlja 43 računala, a s vanjske strane više nema klasičnih retrovizora, koje mijenjaju postavljene kamere. Prvi puta je primijenjeno i bezosovinsko podvožje.

Svojom cijenom, koja je niža od cjelokupne konkurencije (Siemens, Bombardier, Alstom, Tatra itd.), tramvaj TMK 2200 je izrazito konkurentan proizvod, pa mu je u budućnosti zajamčen uspjeh na regionalnom tržištu, prema kojem gravitira ovaj konzorcijum, ali možda čak i šire.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]