Džamija u Logu pod Mangartom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pripadnici 4. bošnjačkog regimenta ispred džamije
Džamija u Logu pod Mangartom
Džamija i harem

Džamija u Logu pod Mangartom bila je džamija koju su 1916. godine sagradili Bošnjaci u slovenskom naselju Log pod Mangartom. Poznata je kao prva džamija koja je izgrađena na prostoru današnje Slovenije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kada se 1915. godine otvorio Soški front između Austrougarske i Italije na području današnje zapadne Slovenije, na ove su prostore došle brojne bosanskohercegovačke jedinice u sklopu austrougarske vojske, koje su važile za elitne trupe. Tako je u alpsko selo Log pod Mangartom 1916. došao Četvrti bošnjački regiment, koji je u jesen iste godine sagradio džamiju. Nakon završetka rata, Bošnjaci su se preko Vršiča povukli do Ljubljane. Džamija je nakon rata srušena, a pretpostavlja se da su je srušili Italijani. Danas postoji samo šest fotografija ove džamije.[1]

Dok je Jožef Školč bio slovenski ministar za kulturu, urađen je projekat za rekonstrukciju džamije, ali se on nikada nije realizirao.

U blizini džamije i danas se nalazi mezarje gdje su ukopana 102 Bošnjaka. Prvobitno na mezarovima su se nalazili nišani, da bi ih neko nakon rata zamijenio križevima. Međutim 18. augusta 2007. križevi su ponovo zamjenjeni nišanima.[2] Također je i u naselju Most na Soči postojao mesdžid kojeg su sagradili Bošnjaci iz 6. bosanskohercegovačkog streljačkog bataljona.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ko je bil Log pod Mangartom multikulturna vas z džamijo v središču". rtvslo.si (jezik: slovenski). Pristupljeno 21. 3. 2017.
  2. ^ "Minaret nad Alpami". mladina.si. Pristupljeno 21. 3. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]