Depeche Mode

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Depeche Mode
Depeche Mode 2006.jpg
Osnovne informacije
Porijeklo Engleska
Žanrovi Synth Pop, Novi talas
Karijera 1980-sada
Izdavači Mute Records
Članovi Dave Gahan
Martin Gore
Andy Fletcher
Bivši članovi Vince Clarke, Alan Wilder

Depeche Mode je britanska elektronska muzička grupa.

O grupi[uredi | uredi izvor]

Depeche Mode su 1980. godine osnovali David Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher i Vince Clarke, u Basildonu, pokrajina Essex, Velika Britanija.

Clarke napušta grupu već nakon prvog albuma 1981. Na njegovo mjesto dolazi Alan Wilder, koji svira od 1982. do 1995, nakon čega Gahan, Gore i Fletcher nastavljaju kao trio.

Važe za jednu od najdugotrajnijih i najuspješnijih muzičkih grupa koje su preživjele "novi val". Karakteriše ih futuristički izraz, zbog čega su priznati kao jeda od najvažnijih pojava u modernoj muzici.

Top liste[uredi | uredi izvor]

Njihove 44 pjesme su se našle na UK top listi. Više od 40 pjesama grupe Depeche Mode su zauzele mjesta na top listama širom svijeta.

Utjecaj[uredi | uredi izvor]

Depeche Mode su imali ogromnog utjecaja na mnoge današnje popularne umjetnike, kako zvukom, elektronskim tehnikama, tako i filozofijom te modnim izrazom. I dalje drže autoritativno mjesto u modernoj elektronskoj muzici ali i u alternativnom žanru. Pjesme Depeche Mode-a su obrađivali i obrađuju mnogi popularni muzičari poput: Rammstein (pjesma Stripped, a najpoznatija je Marilyn Mansonova obrada pjesme "Personal Jesus".

Članovi[uredi | uredi izvor]

Sadašnji članovi[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Pridruženi članovi[uredi | uredi izvor]

Članovi koji se pojavljuju na turnejama

  • Christian Eigner
  • Peter Gordeno

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Speak & Spell (1981)
  • A Broken Frame (1982)
  • Construction Time Again (1983)
  • Some Great Reward (1984)
  • Black Celebration (1986)
  • Music for the Masses (1987)
  • Violator (1990)
  • Songs of Faith and Devotion (1993)
  • Ultra (1997)
  • Exciter (2001)
  • Playing the Angel (2005)
  • Sounds of the Universe (2009)
  • Delta Machine (2013)
  • Spirit (2017)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]