Dombrock sistem antigena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
ADP-riboziltransferaza 4 (Dombrock krvna grupa)
Identifikatori
Simboli ART4 ; ARTC4; CD297; DO; DOK1
Vanjski ID-ovi OMIM110600 MGI1202710 HomoloGene10883 GeneCards: ART4 Gene
EC broj 2.4.2.31
Osobine ekspresije RNK
PBB GE ART4 207220 at tn.png
Više referentnih podataka o ekspresiji
Ortolozi

Dombrock sistem antigena pripada velikoj skupini supstanci u čiju determinaciju je uključena velika porodica gena ART4. U novijoj nomenklaturi to je Ekto-ADP-riboziltransferaza 4, po enzimu koji je kod ljudi kodiran ART4 genom.[1][2] ART4 je također označen i kao CD297 (Cluster of Diferentiation 297; klaster diferencijacije).

Ovaj gen kodira protein koji sadrži mono-ADP-ribozilacijski (ART) motiv. Član je ADP-riboziltransferazne porodice gena, ali enzimska aktivnost nije demonstrirana u sprovedenim eksperimentima. Antigeni Dombrock sistema krvnih grupa su locirani na genskom produktu koji je glikozilfosfatidilinositol-petlja za eritrocitnu membranu. Poznate su alelne variante, od kojih neke izazivaju ransfuzijske reakcijere.[2]

Antigeni[uredi | uredi izvor]

U ovoj porodici gena prepoznato je nekoliko onih koji, prema novijoj nomenklaturi, kodiraju antigene: DO*A, DO*JO1, DO*A-WL, DO*DOYA, DO*B, DO*B-WL, DO*B-SH-Q149K, DO*B-(WL)-I175N, DO*HY1, DO*HY2 i DO*DOMR.

Većina njih ima svoje analoge i u pojednostavljenoj klasifikaciji (idi ispod).

Mišji mutant Art4
Simbol markera za mišji gen, kojise označava genomski.m lokusom.MGI Art4
Mišji mutant kloniranih embrijskih matičnih ćelija. To su poznate ciljane mutacije za ovaj gen miša. Art4tm1aWTSI(KOMP)
Primjer strukture ciljanog mogućeg mutantnog alela za ovaj gen (ispod)
Ove mutantne ES ćelije mogu se proučavati i direktno ili preko genetički generiranih miševa s knockout genom. Studije ovih miševa mogu osvijetliti funkciju Art4:

Dombrock sistem antigena je klasifikacija ljudske krvi na osnovu prisustva određenih glikoproteina, izvorno zvanih Do antigen. Nalaze se na površini crvenih krvnih zrnaca. Antitijela na antigen Dombrock (ustvarianti-Doa), otkrivena su 1965. godine kod pacijenta koji je primio transfuziju krvi. Antigen je imenovan po izvornom davatelju krvi. U 1973. identificiran je i Dombrock antigenDob, koji je označen slijedećim slovom (b) u abecedi. Ovaj sistem krvnih grupa je proširen 1990-ih, kada su uključena još tri nova antigena: Gya (Gregory antigen), Hy (Holley antigen), i Joa (Joseph antigen), koji se javljaju na istom proteinu kao prva dva Do antigena.

Dombrockantigeni su locirani na glikozilfosfatidilinozitolu (GPI)–petlji proteina koji je kodiran genom ART4 (ADP-riboziltransferaza 4). GPI je ugrađen u membranama ćelija koje ispoljavaju Dombrock fenotip, čime omogućava ostatku koji sadrži antigen da ostane izložen na vanjskoj površini ćelije. Genetički varijacije u ART4, koje rezultiraju izmjenjenom aminokiselinske sekvence kodiranih proteina, koji dovode do pojave različitih Dombrock antigena. Doa antigen sadrži sekvencu aminokiselina poznatu kao arginin-glicin-asparaginska kiselina (RGD) motiv, za kojeg se zna da ima ulogu u međućelijskim reakcijama.

Istraživanja su pokazala da je oko 65% sjevernih Evropljana nose Doa antigen i da Dob antigen ima povećanu učestalost u afričkim i azijskim populacijama. Procjenjuje se da se u svim proučavanim populacijama Gya, Hy i Joa antigeni javljaju u više od 99% osoba. Pored ispoljavanja na eritrocitima Doa antigen se nalazi i na limfocitima i limfnih čvorovima, u koštanoj srži, u tkivu slezine, jajnicima, testisima, crijevu, i srcu fetusa. Izražajnost Dombrock antigena je najveća u fetalnoj jetri. U vrlo rijetkim slučajevima, nijedan od pet Dombrock antigena sa ne ispoljava na crvenim krvnim zrnacima, što je rezultiralo pojavom Dombrock-nula fenotip.

Antitijela na antigene Dombrock su povezani s teškim transfuzijskom reakcijom, Pored toga, odsustvo Dombrock antigena može javiti kao rezultat gubitka GPI-vezanih proteina na površini crvenih krvnih zrnaca. Gubitak tih proteina u osnovi je rijetka bolest, poznata kao paroksizmalna noćna hemoglobinurija, u kojoj crvena krvna zrnaca prerabudu prerano destruirana djelovanjem imunih ćelija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Koch-Nolte F., Haag F., Braren R., Kuhl M., Hoovers J., Balasubramanian S., Bazan F,, Thiele H. G. (1997): Two novel human members of an emerging mammalian gene family related to mono-ADP-ribosylating bacterial toxins. Genomics, 39 (3): 370–376.
  2. ^ a b "Entrez Gene: ART4 ADP-ribosyltransferase 4 (Dombrock blood group)".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]