Dragan Vrankić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dragan Vrankić
Rođenje

23. januar 1955.

Čapljina, FNRJ

Dragan Vrankić (Čapljina, 23. januar 1955. - ) je bosanskohercegovački političar. Trenutno vrši fuknciju Ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine. Član je Predsjedništva Hravstke demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Čapljini, a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju karijeru je započeo u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u tijelima uprave. Svoju karijeru nastavlja kao šef Odjela za privredu i zamjenik načelnika za financijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2006. godine je vršio funkciju Ministra finansija federacije Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je u uspostavi Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, te je i sada član Upravnog odbora.

Na općim izborima 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali je napustio tu funkciju kada je izabran za Ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine. Također je i drugi zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nikole Špirića.

Vrankić je oženjen i otac troje djece.