Dragan Vrankić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dragan Vrankić
Ministar finansija i trezora
Vrijeme na vlasti
11. januar 2007 – 12. januar 2012
PrethodnikLjerka Marić
NasljednikNikola Špirić
Rođenje (1955-01-23) 23. januar 1955.
Čapljina, FNRJ
Smrt6. oktobar 2019(2019-10-06) (64 godine)
Politička strankaHDZ BiH

Dragan Vrankić (23. januar 1955 – 6. oktobar 2019) bio je bosanskohercegovački političar i bivši ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Bio je član predsjedništva Hravstke demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Čapljini, a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju karijeru je započeo u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u tijelima uprave. Svoju karijeru nastavlja kao šef Odjela za privredu i zamjenik načelnika za financijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2006. godine je vršio funkciju Ministra finansija federacije Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je u uspostavi Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, te je i sada član Upravnog odbora.

Na općim izborima 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali je napustio tu funkciju kada je izabran za ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Također je bio i drugi zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nikole Špirića. Obavljao je i funkciju glavnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Vrankić je bio oženjen i otac troje djece.