Dragan Vrankić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dragan Vrankić
Rođenje (1955-01-23) 23. januar 1955 (64 god)
Čapljina, FNRJ

Dragan Vrankić (Čapljina, 23. januar 1955. - ) je bosanskohercegovački političar. Trenutno vrši fuknciju Ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine. Član je Predsjedništva Hravstke demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Čapljini, a diplomirao je ekonomiju na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju karijeru je započeo u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u tijelima uprave. Svoju karijeru nastavlja kao šef Odjela za privredu i zamjenik načelnika za financijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2006. godine je vršio funkciju Ministra finansija federacije Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je u uspostavi Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, te je i sada član Upravnog odbora.

Na općim izborima 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali je napustio tu funkciju kada je izabran za Ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine. Također je i drugi zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nikole Špirića.

Vrankić je oženjen i otac troje djece.