Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sastav Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine prema rezultatima izbora 2014.
  SDA (10)
  SNSD (6)
  SDS (5)
  DF (5)
  SBB (4)
  SDP BIH (3)
  PDP-NDP (1)
  HDZ 1990 (1)
  BPS (1)
  Koalicija DNS, NS, SRS (1)
  A-SDA (1)

Sjednica Predstavničkog doma

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Predstavnički dom Bosne i Hercegovine) je donji dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavničko je tijelo državljana Bosne i Hercegovine. Zajedno sa Gornjim domom, tj. Domom naroda, koji predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine (Bošnjake, Hrvate i Srbe) čini najviše zakonodavno tijelo države, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prijedlog Ustava BiH iz aprila 2006. godine, koji nije usvojen, je i dalje predviđao etničko glasanje, što je bio razlog da neke stranke ne podrže novi Ustav (npr. Stranka za Bosnu i Hercegovinu ili HDZ 1990). Također, Vijeće Evrope je podržalo ukidanje entitetskog glasanja, jer smatra da na taj način samo 7 delegata, odnosno 1/6 može blokirati usvajanje nekog zakona.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Predstavnički dom se sastoji od 42 delegataGreška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv (predstavnika ili zastupnika), koji se biraju na Općim izborima svake četiri godine. 28 delegata se bira iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske.Greška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv Zastupnici se biraju direktnim putem, na općim izborima iz njihovih entiteta, u skladu s Izbornim zakonom BiH. Na čelu Predstavničkog doma se nalazi Predsjedavajući Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine sa dva zamjenika, te se to rukovodstvo rotira. Članovi rukovodstva (predsjedavajući i zamjenici) moraju biti različite nacionalnosti, odnosno u rukovodstvo mora biti 1 Bošnjak, 1 Srbin i 1 Hrvat. Da bi se određeni zakon usvojio u Predstavničkom domu potrebno je najmanje 2/3 ukupnih glasova (28 glasova), a od toga mora biti najmanje 1/2 iz svakog entiteta (14 iz Federacije BiH i 7 iz Republike Srpske). Ovakav način glasanja se naziva entitetsko glasanje i utvrđen je članom 4 Ustava Bosne i Hercegovine i bio je jedna od tačaka Dejtonskog sporazuma.

Način rada i odlučivanja[uredi | uredi izvor]

Ustavom BiH određeno je da je za kvorum potrebno prisustvo 22 od 42 zastupnika.

Zastupnički dom je ravnopravan s Domom naroda, što podrazumijeva da su odluke usvojene tek onda kada oba doma prihvate odluku u istom sadržaju.

Ustavom BiH odlučeno je da u Zastupničkom domu postoje dva načina odlučivanja:

Poslovnik se donosi većinom glasova, a na taj način bira se i predsjedavajući i dvojica dopredsjedavajućih Zastupničkog doma, s tim da svaki od njih mora biti iz reda različitih konstitutivnih naroda. Na dužnosti predsjedavajućeg, odnosno dopredsjedavajućeg smjenjuje se svakih osam mjeseci, s tim što predsjedavajući Zastupničkog doma ne smije biti iste nacionalnosti kao i predsjedavajući Doma naroda.

Predsjednik[uredi | uredi izvor]

Delegati[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Aktuelni sastav[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]