Željka Cvijanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović (cropped).jpg
Predsjednica Republike Srpske
Vrijeme na vlasti
19. novembar 2018 –
PrethodnikMilorad Dodik
Premijerka Republike Srpske
Vrijeme na vlasti
12. mart 2013 – 19. novembar 2018
PrethodnikAleksandar Džombić
NasljednikRadovan Višković
Rođenje (1967-03-04) 4. mart 1967 (55 godina)
Teslić, SFRJ
Etnička grupaSrpkinja
Politička strankaSavez nezavisnih socijaldemokrata

Željka Cvijanović (Teslić, SFR Jugoslavija, 1967.) je bosanskohercegovačka i srpska političarka iz Republike Srpske, profesor engleskog jezika, specijalističke studije završila je iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava i Predsjednica Republike Srpske. Bila je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske i predsjednica Vlade Republike Srpske. Potpredsjednik je partije Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 4. marta 1967. u Tesliću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Visoko obrazovanje započela je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim nastavila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Završila je specijalistički studij iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Monitoring misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije i bila je stručni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.[1]

Na položaj ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Aleksandra Džombića je izabrana 29. decembra 2010. godine. Za predsjednicu Vlade Republike Srpske je izabrana 12. marta 2013. i prva je žena na toj funkciji. 18. decembra 2014. izabrana je ponovo za predsjednicu Vlade Republike Srpske u 15. Vladi Republike Srpske

Na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2014. godine kandidat je koalicije SNSD, DNS, SP RS, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.[2]

Nakon pobjede na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2018. godine izabrana je za predsjednika Republike Srpske.

Dužnost predsjednika Republike Srpske zvanično je preuzela 19. novembra 2018. godine.

Porodični život[uredi | uredi izvor]

Rođena je u porodici Grabovac, od oca Slobodana i majke Ive. Udata je za Aleksandra Cvijanovića. Majka je dvoje djece. Živi u Banjoj Luci.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Жељка Цвијановић — предсједник Владе Републике Српске". Arhivirano s originala, 28. 12. 2017. Pristupljeno 11. 8. 2014.
  2. ^ "Kandidati za Predsjedništvo BiH: Bošnjaci će imati najveći izbor na glasačkom listiću radiosarajevo.ba". Arhivirano s originala, 12. 9. 2014. Pristupljeno 11. 8. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]