Idi na sadržaj

Željka Cvijanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Željka Cvijanović
40. Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na dužnosti
16. novembar 2022 – 16. juli 2023.
PrethodnikŠefik Džaferović
NasljednikŽeljko Komšić
Predsjednica Republike Srpske
Vrijeme na dužnosti
19. novembar 2018 – 15. novembar 2022.
PrethodnikMilorad Dodik
NasljednikMilorad Dodik
Premijerka Republike Srpske
Vrijeme na dužnosti
12. mart 2013 – 19. novembar 2018
PrethodnikAleksandar Džombić
NasljednikRadovan Višković
Lični podaci
Rođenje (1967-03-04) 4. mart 1967 (57 godina)
Teslić, SFRJ
EtnicitetSrpkinja
Politička strankaSavez nezavisnih socijaldemokrata
SupružnikAleksandar Cvijanović
DjecaDvoje
ObrazovanjeUniverzitet u Banjoj Luci
Zanimanjepolitičarka
VjeraPravoslavlje

Željka Cvijanović (Teslić, SFR Jugoslavija, 1967.) je bosanskohercegovačka i srpska političarka iz Republike Srpske, profesor engleskog jezika, specijalističke studije završila je iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava. Trenutno obnaša funkciju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bila je Predsjednica Republike Srpske, ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske i predsjednica Vlade Republike Srpske. Potpredsjednica je Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođena je 4. marta 1967. u Tesliću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Visoko obrazovanje započela je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim nastavila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Završila je specijalistički studij iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Monitoring misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije i bila je stručni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.[1]

Na položaj ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Aleksandra Džombića je izabrana 29. decembra 2010. godine. Za predsjednicu Vlade Republike Srpske je izabrana 12. marta 2013. i prva je žena na toj funkciji. 18. decembra 2014. izabrana je ponovo za predsjednicu Vlade Republike Srpske u 15. Vladi Republike Srpske

Na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2014. godine kandidat je koalicije SNSD, DNS, SP RS, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.[2]

Nakon pobjede na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2018. godine izabrana je za predsjednika Republike Srpske.

Dužnost predsjednika Republike Srpske zvanično je preuzela 19. novembra 2018. godine.

Porodični život

[uredi | uredi izvor]

Rođena je u porodici Grabovac, od oca Slobodana i majke Ive. Udata je za Aleksandra Cvijanovića. Majka je dvoje djece. Živi u Banjaluci.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Жељка Цвијановић — предсједник Владе Републике Српске". Arhivirano s originala, 28. 12. 2017. Pristupljeno 11. 8. 2014.
  2. ^ "Kandidati za Predsjedništvo BiH: Bošnjaci će imati najveći izbor na glasačkom listiću radiosarajevo.ba". Arhivirano s originala, 12. 9. 2014. Pristupljeno 11. 8. 2014.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]