Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske
Prijašnje ime
  • Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju Republike Srpske (do 2009)
  • Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (do 2018)
Državni nivoEntitet
SjedišteBanja Luka, Bosna i Hercegovina
MinistarZlatan Klokić (SNSD)
NadležnostRepublika Srpska
Sajtvladars.net

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske jeste jedno od ministarstava Vlade Republike Srpske koje se bavi ekonomskim odnosima i njihovom koordinacijom unutar entiteta Republike Srpske. Trenutni ministar jeste Zlatan Klokić.

Prijašnja imena ministarstva bila su: Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju Republike Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Nadležnosti[uredi | uredi izvor]

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju obavlja upravne i druge stručne poslove, koji se odnose na: praćenje ispunjavanja i ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i izvještavanje o tome; sprovođenje i koordinaciju aktivnosti u vezi sa ispunjavanjem obaveza u procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji; ostvarivanje koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti iz oblasti evropskih integracija u skladu sa republičkim propisima; koordinaciju djelovanja republičkih predstavnika u zajedničkim tijelima EU i Bosne i Hercegovine koja se uspostavljaju na osnovu SSP; međuresornu pripremu republičkih institucija i koordinaciju učešća republičkih predstavnika u svim fazama pretpristupnog procesa i procesa pregovaranja sa EU; pripremu i reviziju strateških dokumenata i akcionih planova u vezi sa ispunjavanjem obaveza u procesu evropskih integracija; ostvarivanje i koordinaciju saradnje sa drugim tijelima u BiH, te institucijama, organima i tijelima EU, njenim državama članicama; koordinaciju izrade i praćenje republičkih planova i programa usklađivanja republičkog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU; normativno uređivanje organizovanja i rada privrednih predstavništava Republike Srpske u inozemstvu; praćenje realizacije programa i planova rada privrednih predstavništava, te preuzimanje mjera i aktivnosti za njihov koordiniran i efikasniji rad; poslove u oblasti odnosa Republike sa dijasporom; koordinaciju aktivnosti republičkih organa uprave u oblasti saradnje sa dijasporom; koordinaciju aktivnosti u okviru članstva Republike u Evropski odbor regija.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Organizacione jedinice u sastavu Ministarstva su:

  1. Resor za evropske integracije;
  2. Resor za ekonomsku saradnju;
  3. Resor za regionalnu i institucionalnu saradnju;
  4. Sekretarijat Ministarstva;

Historija[uredi | uredi izvor]

Nekadašnje Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju Republike Srpske je u skladu sa odlukama Vlade Republike Srpske od 30. jula 2009. godine promijenilo naziv u Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. Tadašnje Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske je usvajanjem novog Zakona o republičkoj upravi decembra 2018. promijenilo naziv u današnje ime.[1][2][3]

Dosadašnji ministri[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Srpska dobila nova ministarstva".
  2. ^ "Vlada RS dobila nova ministarstva, reorganizacija i promjena nadležnosti".
  3. ^ "Zakon o republičkoj upravi" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 13. 1. 2019. Pristupljeno 10. 6. 2021.