Predstavništva Republike Srpske u inozemstvu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Predstavništva Republike Srpske su privredna predstavništva koja za cilj imaju promociju Republike Srpske u inozemstvu, kao i dovođenje stranih investitora, koji bi svojim uloženim kapitalom, otvorili nova radna mjesta i unaprijedili razne aspekte života u Republici Srpskoj, te one nemaju diplomatski status. Republika Srpska ima pravo osnivati posebne paralelne odnose sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a takav odnos trenutno ima samo sa Srbijom, preko Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.[1]

Vlada Republike Srpske je u cilju unapređenja svih oblika saradnje sa institucijama i organizacijama u inozemstvu osnovala deset (od kojih su dva ukinuta) privrednih predstavništava. Države u kojima su do sada otvorena predstavništva Republike Srpske su: Belgija, Izrael, Rusija, Srbija, Njemačka, Austrija, Grčka i Sjedinjene Američke Države, dok u Francuskoj i na Kipru su postajala predstavništva, ali su kasnije ukinuta. Predsjednik Republike Srpske svojim ukazom, na prijedlog Vlade, postavlja i opoziva šefove predstavništava i predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Predstavništva[uredi | uredi izvor]

Aktivna predstavništva[uredi | uredi izvor]

Republika Srpska je član Skupštine evropskih regija (engleski: Assembly of European Regions – AER) koja pruža podršku regijama u procesu evropskog proširenja, a zahvaljujući članstvu u ovoj organizaciji ima pravo da u inozemstvu otvara privredna predstavništva.[2]

Predstavništvo u Belgiji[uredi | uredi izvor]

Nakon učlanjenja u organizaciju Skupštine evropskih regija, tokom 2008. stvorena je mogućnost da Republika Srpska dobije svoje predstavništvo u sjedištu Evropske unije kako bi u evropskom centru moći mogla lakše da dolazi do važnih informacija, što je i učinjeno. Predstavništvo je smješteno u Bruxellesu, a šef predstavništva je Mario Đuragić.

Predstavništvo u Izraelu[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Izraelu otvoreno je 1998. kako bi se ostvarila privredna, kulturna i sportska saradnja između Izraela i Republike Srpske. Predstavništvo je smješteno u Jerusalemu, a šef predstavništva je Ejal Goren.

Predstavništvo u Rusiji[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Rusiji je otvoreno u Moskvi 3. marta 2010. Osnovni zadatak mu je promoviranje Republike Srpske i mogućnost za investiranje u Srpsku. Šef predstavništva je Duško Perović.

Tokom 2016. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da će Republika Srpska uskoro u Sankt Peterburgu otvoriti otvoriti još jedno predstavništvo, što se kasnije i dogodilo.

Predstavništvo u Njemačkoj[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Njemačkoj osnovano je 2009. s ciljem ekonomske promocije Republike Srpske i privlačenja većih investicija. Stuttgart je odabran budući da je on jedan od privrednih centara Njemačke, ali i zbog toga što u tom regionu živi veliki broj građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Šef predstavništva je Mićo Ćetković.

Predstavništvo u Austriji[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Austriji je otvoreno u martu 2012. u Beču. Glavni cilj je da se ubrza saradnja u privrednom segmentu i privuku investicije. Šef predstavništva je Mladen Filipović.

Predstavništvo u Grčkoj[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Grčkoj otvoreno je 2015. u Solunu, a za šefa predstavništva imenovana je Jelena Jovanović. Predstavništvo je otvoreno s ciljem da radi na privrednim i kontaktima u oblasti obrazovanja i kulture, te humanitarnima akcijama.

Predstavništvo u SAD-u[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno je u Washingtonu 11. oktobra 2013. Šef predsjedništva je Obrad Kesić, politički analitičar.

Predstavništvo u Srbiji[uredi | uredi izvor]

U cilju unapređenja odnosa između Republike Srpske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu je 1992. osnovan Ekonomski biro, koji je 1993. izmijenjen u Biro Republike Srpske u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Biro je obavljao poslove koji su se odnosili na: unapređenje i razvijanje političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa sa SR Jugoslavijom, kao i poslove na pružanju pomoći izbjeglicama, koordinaciji poslova u zaštiti boraca, ratnih i vojnih invalida i njihovih porodica, kao i civilnih žrtava rata. Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini 1996. biro je transformiran u Predstavništvo Republike Srpske u SR Jugoslaviji. Odlukom Vlade Republike Srpske iz 2002. predstavništvo Republike Srpske u SR Jugoslaviji dobija svoj konačan oblik i status. Šef predstavništva je Mlađen Cicović, a predstavništvo je smješteno na adresi Bulevar Despota Stefana 4/4.

Ukinuta predstavništva[uredi | uredi izvor]

Predstavništvo u Francuskoj[uredi | uredi izvor]

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske od 4. aprila 1996. osnovano je Predstavništvo Republike Srpske u Francuskoj, sa sjedištem u Parizu, a za prvog šefa predstavništva bio je imenovan Miodrag Janković.

Predstavništvo na Kipru[uredi | uredi izvor]

Vlada Republike Srpske, je 21. augusta 2017. osnovala Predstavništvo Republike Srpske u Kiparskoj Republici, sa sjedištem u glavnom gradu Nikoziji.[3] Odluka o osnivanju ovog predstavništva objavljena je u Službenom glasniku Republike Srpske, gdje je navedeno i da će ova institucija obavljati poslove za potrebe RS-a u oblasti privrede, te naučno-tehničke, kulturne, prosvjetne, socijalne, informativne i druge saradnje sa subjektima u Kipru. Predstavništvo je obavljalo poslove u skladu sa Uredbom o uslovima za osnivanje i rad predstavništava RS u inostranstvu.[4]

Karta[uredi | uredi izvor]

  Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.
  Države u kojima se nalaze predstavništva Republike Srpske.
  Države u kojima su se nalazila predstavništva, ali su kasnije ukinuta.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Predstavništva Republike Srpske". www.vladars.net. Arhivirano s originala, 27. 4. 2021. Pristupljeno 28. 4. 2021.
  2. ^ "AER Member - Republika Srpska". Assembly of European Regions (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 28. 4. 2021. Pristupljeno 28. 4. 2021.
  3. ^ "Arhiva | Službeni glasnik Republike Srpske - Paragraf Lex". www.paragraf.ba. Pristupljeno 2023-08-30.
  4. ^ Ми, М. (2017-08-22). "Представништво РС и на Кипру". Glas Srpske (jezik: srpski). Pristupljeno 2023-08-30.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]