Dvodijelna graholika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dvodijelna graholika
Lathyrus binatus
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Tracheophyta
Razred Magnoliopsida
Red Fabales
Porodica Fabaceae
Rod Lathyrus
Vrsta L. binatus
Pančić

Dvodijelna graholika (lat. Lathyrus binatus Pančić – sinonim: L. pratensis L. var. binatus (Pančić) Aseherson & Kanitz) je biljka iz porodice Fabaceae (Papilionaceae): mahunarke.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Graholika je visegodišnja biljka, visine 30 cm, Listovi su joj perasto složeni, naizmjenični i ne završavaju se viticom ili je ona vrlo kratka i jednostavna. Listići su joj lancetasti, dugi oko 8–20 mm, a široki 2,5–5 mm. Brakteje su linearnolaneetaste do potpuno lanceta­ste- Manje su od listića: duge 6–12 mm, a široke 1–4 mm.

[[Cvijet|Cvjeta od juna do augusta, kada po 1-4 cvijeta formiraju grozdastu cvast. Cvjetovi su nepravilni (zigomorfni). Čaška im je cje­vasta, sa 5 zubaca. Donji su jednako dugi ili neznatno duži od časične cijevi. Kru­nica je leptirasta. Cvijet ima 10 prašnika

Plod je kožasta mahuna koja sa za za­klopca.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Ova biljka raste pojedinacno ili u manjim grupama, na otvorenim staništima:rubo­vima šuma i šumskim čistinama, pretežno u planinskom vegetaijskom pojasu.

Rasprostranjena je u Bosni i Hercegovini i Zapadnoj Srbiji, pretečno na bosanskohercegovačkim planinama unutrašnjih Dinarida. Opea rasprostranjenost: endem Jugoslavije. Rasprostranjenost u Jugoslaviji: BH, Sb.

Locus classicus je u Zapadnoj Srbiji: oko Mokre gore (Pančić, J. 1874.).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]