Edinburgh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Edinburg)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edinburgh

Edinburgh (škotski galski: Dùn Èideann), je drugi po veličini grad u Škotskoj, a također je i njen glavni grad.

Grad se nalazi na istočnoj obali centralne nizije na južnoj strani Firth of Forth. Edinburgh je glavni grad Škotske od 1437. god. i sjedište je škotske samoupravne vlade. Stari i Novi Grad su stavljeni na UNESCO-vu listu 1995 godine.

Edinburgh ima 448,624 stanovnika.

Grad je poznat po godišnjem Edinburgh Festivalu, najvećem performing arts festivalu na svijetu, kao i po Hogmanay street festivalu. U vrijeme umjetničkih festivala, populacija grada se udvostručuje. Edinburgh je jedna od glavnih svjetskih destinacija, koji privlači bizu 13 miliona posjetioca godišnje.


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Edinburgh koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.