Ekmanov broj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ekmanov broj, koji je naziv dobio po V. Walfridu Ekmanu, je bezdimenzionalni broj koji se koristi za opisivanje geofizičkih fenomena u okeanima i atmosferi. Broj karakteriše omjer viskoznih sila u fluidu i fiktivnih sila koje nastaju uslijed planetarne rotacije.

Općenitije, u bilo kojem rotirajućem strujanju, Ekmanov broj je omjer viskoznih sila i Coriolisovih sila. WKada je Ekmanov broj mali, disturbances are able to propagate before decaying owing to frictional effects. Ekmanov broj opisuje red veličine debljine Ekmanovog sloja, granični sloj u kojem je viskozna difuzija izjednačena sa Coriolisovim efektom, prije nego sa uobičajnom konvektivnom inercijom.

Definicije[uredi | uredi izvor]

Broj je definisan kao:

gdje je:

D - karakteristična (najčešće vektikalna) skala dužine fenomena
ν - kinematička vrtložna viskoznost;
Ω - ugaona brzina planetarne rotacije
φ - geografska širina.

Član 2 Ω sin φ je Coriolisova frekvencija.