Ergela međimurskog konja u Žabniku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ergela međimurskog konja
Žabnik, Međimurje, Hrvatska
300px
Osnovana30. 11. 2015.
Osnivač"Međimurska priroda"
VrstaJavna institucija
UpravnikSiniša Golub
Radnici2 (2016)
MjestoŽabnik, Međimurje, Hrvatska
Veb-sajtmedjimurska-priroda.info/tag/ergela

Ergela međimurskog konja Žabnik je ždrebarnica ili konjogojska farma osnovana 2015. godine radi održanja i revitalizacije ugrožene autohtone hrvatske rase međimurskog konja. Nalazi se na Gmajni, općinskom pašnjaku, u blizini toka rijeke Mure kod naselja Žabnik u općini Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji, na krajnjem sjeveru Hrvatske, gdje je izgrađena infrastruktura potrebna za držanje konja, uključujući nadstrešnicu s boksevima. U nju je prilikom početka rada smješteno osam kobila otkupljenih od privatnih uzgajivača konja i one predstavljaju njen matični fond.

Ergelu je osnovala "Međimurska priroda", javna ustanova za zaštitu prirode iz naselja Križovec, koje se nalazi nizvodnije na rijeci Muri. Ustanova se bavi održavanjem, zaštitom, očuvanjem, promovisanjem i kontrolisanjem korištenja zaštićenih područja Međimurske županije. Formiranje ergele provedeno je tokom 2015. godine u sklopu evropskog programa prekogranične saradnje IPA između Hrvatske i Mađarske pod nazivom "Tri rijeke – jedan cilj" (Three Rivers – One Aim).

Nakon izgradnje, ergela je započela s radom 30. novembra 2015, a otvorena za javnost u nedjelju, 1. maja 2016, kada je organizovan Dan otvorenih vrata u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. Time je kompleks ergele uvršten među atrakcijske lokalitete turističke ponude Međimurja.

Položaj ergele je na prostranom prirodnom nizijskom pašnjaku zvanom Žabnička gmajna, koji je u vlasništvu općine Sveti Martin na Muri, a smješten je između naselja Žabnik i Vrhovljan, te glavnog toka rijeke Mure. Pašnjak je djelimično okružen i prošaran šumskom vegetacijom, koja omogućava stvaranje hladovine za konje za vrijeme ljetnih vrućina, a u blizini se nalaze riječni rukavci. Sama ergela ima površinu 8 hektara. Na njoj je izgrađena drvena ždrebarnica s boksevima za konje. U sklopu cijelog kompleksa nalazi se i bunar za pojenje konja, te spremište hrane.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]