FK Bosna Kalesija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
FK Bosna Kalesija
Puno ime Fudbalski klub
Bosna Kalesija
Osnovan 1970.
Lokacija Kalesija
Bosna i Hercegovina
Boje          
Stadion GS Kalesija
Kapacitet 1.000
Liga Druga liga FBiH - Sjever
Federacija N/FS FBiH
Pozicija
2018/19.
10. mjesto[1]
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

Fudbalski klub Bosna Kalesija je nogometni klub iz Kalesije, Bosna i Hercegovina. Trenutno se takmiči u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Sjever, trećem rangu nogometnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Historija[uredi | uredi izvor]

Klub je zvanično osnovan 1970. godine. Inicijativu za osnivanje pokrenulo je tadašnje rukovodstvo mjesne zajednice Kalesija Centar potpomognuto idejom općinskih čelnika da u Kalesiji kao njen sportski predstavnik u to vrijeme bude nogometni klub. Međutim, nogomet se u Kalesiji počeo igrati mnogo ranije. Naime, prije zvaničnog osnivanja nogometnog kluba, na kraju pedesetih godina prošlog vijeka ili tačnije 1959. godine u Kalesiji je postojao nogometni kolektiv pod imenom Kalesija, koji je uglavnom igrao prijateljske utakmice.

U svom postojanju klub je promijenio nekoliko rangova takmičenja kako u predratnom tako i u poslijeratnom periodu. Prije rata najveći rang takmičenja klub je doživio 1991. godine kada se plasirao u Republičku nogometnu ligu BiH što je bio četvrti stepen takmičenja u Jugoslaviji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Druga liga FBiH 2018/19. - Tabela". sportsport.ba. Pristupljeno 8. 6. 2019. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]