NK Novi Travnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
NK Novi Travnik
Puno imeNogometni klub
Novi Travnik
Osnovan1950.
LokacijaNovi Travnik
Bosna i Hercegovina
Boje   
StadionGradski stadion
Kapacitet2.000
MenadžerBosna i Hercegovina Salim Duraković[1]
LigaDruga liga FBiH - Zapad
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2019/20.
3. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtnknovitravnik.com

Nogometni klub Novi Travnik je nogometni klub iz Novog Travnika, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Klub je službeno osnovan u septembru 1950. godine, ipak na klupskom grbu stoji 1949. godina kada je formirana nogometna sekcija. Prvobitno se zvao NK Metalac, zatim NK Bratstvo, a od 27. aprila 2013. godine nosi sadašnji naziv.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Već 1950. godine organizovani su prvi fudbalski susreti graditelja "Bratstva" i grada sa ekipama iz Travnika i okolnih mijesta. U ekipi graditelja igrali su uglavnom vojnici. Neki od njih su se kasnije posvetili fudbalu i dospijeli čak i do reprezentacije Jugoslavije. Na inicijativu ljubitelja fudbala, u septembru 1950. godine osnovan je Fudbalski klub "Metalac". Klub se iste godine sa uspijehom takmičio u Zeničkoj podsaveznoj ligi.

Kroz Fudbalski klub "Metalac" prodefilovao je veliki broj igrača i sportskih radnika koji su dali veliki doprinos da ovaj klub ostvari pionirski zadatak - udari temelje razvoja sportske kulture u Novom Travniku: predsjednici kluba: Dragutin Kambić, Ratko Todorović i Tončo Vonjaka; članovi uprave: Živadin Petrović,Mićo Gojić i Karlo Ornik; treneri: Haha, Kolaković, Žanetić i Glazer te igrači:Koviljko Baroš, Rade Miljković, Aleksandar Vranić, Anto Ćurić, Rajko Pavlović, Slavko Zorić, Tonasije Bašić, Husein Šahinović, Stanko Kokošar, Vukola Popović, Vidosav Vreća, Stevo Matić, Vjekoslav Kuhata, Dušan Šljivar, Vijeko Malić, Mehmedalija Hodžić, Jovan Manojlović, Kosta Vreća, Lazar Popović i mnogi drugi. S vremenom klub mijenja ime u Bratstvo, kako se zvao do raspada i početka posljednjeg rata 1992. godine.

Razdoblje nakon rata[uredi | uredi izvor]

Kada je rat zaustavljen 1994. godine Bošnjaci su obnovili rad FK Bratstvo, a Hrvati su formirali HNK Novi Travnik. FK Bratstvo igra svoje utakmice pored fabrike 'Bratstvo' na improviziranom stadionu, a HNK Novi Travnik na prijeratnom stadionu FK Bratstvo, koji je u ratu bio pod kontrolom Hrvata. FK Bratstvo raspada se 2002. godine zbog besparice. Kriza je utjecala na to da sa takmičenjem posljednjih godina prestane i HNK Novi Travnik. Dakle, fudbal ili nogomet gotovo se prestao igrati u Novom Travniku.

Ipak, najvažniju sporednu stvar na svijetu od smrti u Novom Travniku u kakvom-takvom životu održali su prijeratni igrači FK Bratstvo Miroslav Raguž i Luka Ilinković. Oni su i pored prestanka sa takmičenjem zadnjih godina okupljali djecu u HNK Novi Travnik i trenirali sa njima. Na treninge su nekada dolazila i bošnjačka djeca i tada se vidjelo da je moguće da se formira jedinstveni klub.

Formiranje jedinstvenog nogometnog kluba[uredi | uredi izvor]

Ipak, stvar ujedinjenja kluba nije se mogla dogoditi bez „miga" lokalnih političkih moćnika. Na inicijativu načelnika Općine Novi Travnik Refika Lende i predsjednika Općinskog vijeća Marina Slavka dana 27.aprila 2013. godine održana je Osnivačka skupština koju je sačinjavalo 20 delegata, po deset Hrvata i Bošnjaka, te je formiran jedinstveni NK Novi Travnik. Na stadion u Novom Travniku u klupske prostorije 20. avgusta tako je stigla i koverta zlata vrijedna, u kojoj se nalazio dokument o pravno registriranom jedinstvenom klubu sa ovjerenim novim klupskim Statutom.

Dakle, došlo je do zvaničnog ujedinjenja kluba, u kojem su i djeca zajedno, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i ostali, kojih je negdje oko 10 posto u klubu. I trenerski kadar ujedinjenog NK Novi Travnik je multietničkog karaktera. Svih pet trenera dugogodišnji su stanovnici grada koji je u svojoj historiji mijenjao i ime (Novi Travnik se od 1981. do 1990. godine zvao Pucarevo, po Đuri Pucaru, partizanskom heroju iz Drugog svjetskog rata).

Šef stručnog štaba seniora je Miodrag Tešić, Novotravničanin srpske nacionalnosti koji je prije rata bio kapiten NK Čelik iz Zenice, ali i napravio internacionalnu karijeru. Mustafa Palalić, trener je golmana u svim selekcijama i Tešićev asistent u seniorskom timu. Koordinator svih mlađih selekcija i trener kadeta i juniora je Senad Kablan, prijeratni igrač i trener Bratstva, inače, u svoj grad povratnik iz izbjeglištva iz Australije. Za rad sa najmlađima zaduženi su Luka Ilinković i Miroslav Raguž, te Armin Helvida. Stoper Helvida prošle sezone nastupao je za tadašnjeg bh. premijerligaša GOŠK, ali ranije u bh. eliti i za tim Travnika, glavna je igračka uzdanica seniora Novog Travnika u nastojanjima da se domognu višeg ranga u prvoj takmičarskoj godini. Ukupno u svim selekcijama novoformiranog jedinstvenog kluba registrirano je oko 250 igrača svih nacionalnosti i svi su sa teritorije Općine Novi Travnik.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Plasman po sezonama[uredi | uredi izvor]

Sezona Liga Rang Pozicija Bodovi
2013/14. Prva liga SBK IV 1/10. 47
2014/15. Druga liga FBiH - Zapad III 1/10. 45
2015/16. Prva liga FBiH II 12/16. 41
2016/17. Prva liga FBiH II 16/16. 10
2017/18. Druga liga FBiH - Zapad III 1/14. 60
2018/19. Prva liga FBiH II 15/16. 19
2019/20. Druga liga FBiH - Zapad III 3/15. 29

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Novi Travnik startao sa pripremama". sportsport.ba. Pristupljeno 31. 7. 2017.
  2. ^ Novi Travnik ostvario plasman u Prvu ligu FBiH, avaz.ba Arhivirano 10. 6. 2015. na Wayback Machine; pristupljeno: 8. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]