NK Krajišnik Velika Kladuša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
NK Krajišnik Velika Kladuša
Puno imeNogometni klub Krajišnik
Velika Kladuša
Osnovan1938.
LokacijaVelika Kladuša
Bosna i Hercegovina
Boje   
StadionGradski stadion
Kapacitet2.000
LigaDruga liga FBiH - Zapad
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2019/20.
9. mjesto[1]
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

NK Krajišnik Velika Kladuša je nogometni klub iz Velike Kladuše, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Zapad.

Historija[uredi | uredi izvor]

NK Krajišnik je prvu organizovanu i zabilježenu utakmicu odigrao u Cazinu, protiv tamošnje “Krajine” 23. jula 1933. godine.

U jesen 1938. godine kladuška nogometna ekipa je i zvanično registrirana u sportski klub pod imenom “Jedinstvo”. Ova godina se uzima i kao godina osnivanja “Krajišnika” a u njegovom osnivanju učestvovali su tadašnji kladuški omladinci Tono Hrovat, Fadil Šerić, Stevo Babić i Nina Miljković. Prva utakmica “Krajišnika” bile je i prva pobjeda protiv ekipe “Topuskog” a rezultat je bio 2:1. Do početka Drugog svjetskog rata “Krajišnik” je igrao svoje utamice na “Pajazetovića barama”. Nakon završetka rata došlo je do obnove Kluba a 1946. godine donešena je odluka da se Klub zove NK “Partizan”. Međutim, taj naziv je trajao do 1948. godine kada je “Krajišnik” registiran u Fudbalskom podsavezu Bihać i kada je promijenio naziv u NK “Krajišnik” kojeg nosi i danas. Tadašnju Upravu vodio je Ibro Gračanin. 1953. godine na čelo “Krajišnika” došao je Sulejman Hušidić koji je momčad doveo u vrhunsku formu i kada su zabilježene i prve pobjede nad “jačim ekipama” što je odvelo Klub u veći rang takmičenja. Nakon ovih uspjeha došlo je do zatišja pa i do prekida takičenja 1961. godine da bi se 1963. klub ponovo aktivirao. Iz tog vremena je zabilježen i najveći uspjeh “Krajišnika”, pehar seniora Bosne i Hercegovine koji je osvojen 1967. godine.

U sezoni 1974/75 godine pet kola prije kraja prvenstva “Krajišnik” sebi osigurao ulazak u ligu Banjalučke zone. U sezoni 1975/76 “Krajišnik” je utakmice igrao na stadionu cazinske “Krajine” jer se gradio današnji Gradski stadion u Velikoj Kladuši a prve utakmice na novom stadionu su odigrane već u sezoni 1976/77 godine. Prva utakmice na novom stadionu je odigrana protiv “Borca” iz Bosanske Dubice, rezultat je bio 2:2 a za “Krajišnik” su nastupili: Feriz, Talakić, Šabić, Karajić, Gluhalić, Čelan, Muminović, Hušidić, Redžepagić, Gračanin, Mandić i Vidmar. 1979. godine “Krajišnik” ulazi u republičku ligu Bosne i Hercegovine. Ovo je veliki uspjeh za klub kojeg je tada vodio Hakija Beganović a nastupali su: Hušidić, Vidmar, Mandić, Gračanin, Momčilović, Talakić, Šabanagić, Božić, Pečenković, Karajić, Mustafić i Haskić. Do početka rata u Bosni i Hercegovini “Krajišnik” je bio u ovoj ligi sa različitim uspjesima od sezone do sezone.

Nakon 1995. godine ponovo kreće obnova “Krajišnika” koji se tada takmičio u Prvoj ligi Unsko-sanskog kantona i tu se takmičio do 1997. godine kada je formirana Druga liga – Centar u koju je ušao i “Krajišnik”. 1998. formirana je Prva “B” liga Bosne i Hercegovine u kojoj je “Krajišnik” bio kandidat za prvo ali se na kraju morao zadovoljiti trećim mjestom. 1999. godine osnovana je Omladinska škola “Krajišnika” a to je vrijeme kada se Klub našao u Drugoj ligi Federacije BiH – grupa Zapad gdje je “Krajišnik” nastupao do sezone 2008/2009. U ovoj sezoni ekipa “Krajišnika” je jurišala na vrh tabele i u zadnjoj utakmici doigravanja na domaćem stadioni ekipa “Krajišnika” je pobijedila ekipu Busovače 6:0. Strijelci su bili: Kahrimanović, Ernest Šabić, Samir Šabić, H. Pajazetović, E. Sarajlija, A. Delić. Najboljim igračem proglašen je Samir Šabić a klub je ušao u Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom takmičenju “Krajišnik” se takmiči do 2013. godine kada Uprava kluba donosi odluku o istupanju iz Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine a kao razlog je navedena teška finansijska situacija u klubu čime je “Krajišnik” prebačen u najniži rang takmičenja. U to vrijeme su se mijenjale Uprave a klub se čak našao pred samim gašenjem. U augustu 2016. godine na čelo “Krajišnika” dolazi Gračanin Slobodan, nekadašnji igrač ovog kluba te postavlja nove temelje kluba.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Plasman po sezonama[uredi | uredi izvor]

Sezona Liga Rang Pozicija Bodovi
2015/16. Druga liga FBiH - Zapad III 8/10. 18
2016/17. Druga liga FBiH - Zapad III 9/13. 25
2017/18. Druga liga FBiH - Zapad III 11/14. 34
2018/19. Druga liga FBiH - Zapad III 11/14. 29
2019/20. Druga liga FBiH - Zapad III 9/15. 17

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tabela Druge lige FBiH Zapad 2019/2020". sportsport.ba. Pristupljeno 29. 7. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]