Francesca von Habsburg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nadvojvotkinja Francesca
SupružnikNadvojvoda Karl od Austrije
DjecaNadvojvotkinja Eleonore od Austrije
Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir od Austrije
Nadvojvotkinja Gloria od Austrije
OtacHans Heinrich Thyssen-Bornemisza
MajkaFiona Campbell-Walter
Rođenje7. juni 1958

Njena Carska i Kraljevska Visost Nadvojvotkinja Francesca od Austrije (puno ime: Francesca Anne Dolores; rođena 7. juna 1958) je austrijska kolekcionarka umjetnina i titularna nadvojvotkinja po braku.

Rođena je kao baronica Francesca von Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva. Roditelji su joj bili baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza i Fione Frances Elaine Campbell-Walter, treće od pet njegovih supruga. Njena porodica je poznata po tradicionalnom interesu za očuvanje umjetnina.

Obrazovana je u Institutu Le Rosey u Švicarskoj i dvije godine je pohađala Central Saint Martins College of Art and Design. Nakon napuštanja koledža radila je kao glumica, pjevačica i model. Tokom deset godina nakon napuštanja koledža živjela je u Ujedinjenom Kraljevstvu, New Yorku i Los Angelesu prije nego što se preselila u Lugano da bi postala kustos očeve kolekcije umjetničkih djela.

Francesca je danas vodeća ličnost u svijetu umjetnosti i posjeduje vlastitu kolekciju umjetnina sa preko tri hiljade djela.

Od 31. januara 1993. godine udata je za nadvojvodu Karla od Austrije i nosi titulu austrijske nadvojvotkinje i češke, mađarske i hrvatske princeze. Sa nadvojvodom Karlom ima sina i dvije kćeri. Karl i Francesca trenutno žive odvojeno.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)
Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]