Walburga Habsburg Douglas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nadvojvotkinja Walburga
Supružnik Grof Archibald Douglas
Djeca Grof Moritz Douglas
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Otto, nadvojvoda od Austrije
Majka Regina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje 5. oktobar 1958

Njena Carska i Kraljevska Visost Nadvojvotkinja Walburga od Austrije (puno ime: Walburga Maria Franziska Helene Elisabeth Douglas; rođena 5. oktobra 1958) je švedska političarka i članica švedskog parlamenta iz Stranke umjerenih od 17. septembra 2006. godine.

Walburga je najmlađa kćerka i peta od sedmero djece Otta von Habsburg i Regine od Sasko-Meiningena. Pored nepriznate nadvojvodske titule, nosi također nepriznate titule princeze od Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije, i Dalmacije. Njena jedina priznata titula je ona dobivena brakom sa švedskim grofom Archibaldom Douglasom - grofica Walburga Douglas. Da je njena nadvojvodska titula priznata, nadmašila bi grofovsku koja se stoga ne bi koristila. Walburga i Archibald su vjenčani 5. decembra 1992. godine u Budimpešti. Imaju jednoga sina, grofa Moritza Douglasa.

Od 1977. godine studirala je kanonsko pravo i dobila doktorat iz toga polja u Salzburgu.

Od 1979. do 1992. godine radila je kao pomoćnica u Evropskom parlamenta. Godine 1983. studirala je novinarstvo u Washingtonu. od 1985. do 1992. godine radila je za ministarstvo informacija sultanata Oman, a 2004. godine postala je članica Arapskog međunarodnog medijskog foruma u Londonu.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)
Wappen Kaisertum Österreich 1815 (Klein).png