Walburga Habsburg Douglas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nadvojvotkinja Walburga
Supružnik Grof Archibald Douglas
Djeca Grof Moritz Douglas
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Otto, nadvojvoda od Austrije
Majka Regina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje 5. oktobar 1958

Njena Carska i Kraljevska Visost Nadvojvotkinja Walburga od Austrije (puno ime: Walburga Maria Franziska Helene Elisabeth Douglas; rođena 5. oktobra 1958) je švedska političarka i članica švedskog parlamenta iz Stranke umjerenih od 17. septembra 2006. godine.

Walburga je najmlađa kćerka i peta od sedmero djece Otta von Habsburg i Regine od Sasko-Meiningena. Pored nepriznate nadvojvodske titule, nosi također nepriznate titule princeze od Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije, i Dalmacije. Njena jedina priznata titula je ona dobivena brakom sa švedskim grofom Archibaldom Douglasom - grofica Walburga Douglas. Da je njena nadvojvodska titula priznata, nadmašila bi grofovsku koja se stoga ne bi koristila. Walburga i Archibald su vjenčani 5. decembra 1992. godine u Budimpešti. Imaju jednoga sina, grofa Moritza Douglasa.

Od 1977. godine studirala je kanonsko pravo i dobila doktorat iz toga polja u Salzburgu.

Od 1979. do 1992. godine radila je kao pomoćnica u Evropskom parlamenta. Godine 1983. studirala je novinarstvo u Washingtonu. od 1985. do 1992. godine radila je za ministarstvo informacija sultanata Oman, a 2004. godine postala je članica Arapskog međunarodnog medijskog foruma u Londonu.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)
Wappen Kaisertum Österreich 1815 (Klein).png